DR. GALAMBOS DÉNES,

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy 2016. december 1-jén a Törvényalkotási bizottság a házszabály 46. §-a alapján megtárgyalta a közlekedéssel összefüggő egyes törvények módosításáról T/12742. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 20 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be. Az összegző módosító javaslat a Törvényalkotási bizottság saját indítványait tartalmazza, amelynek egy pontja korrigálja a Gazdasági bizottság részletes vitát lezáró módosító javaslatát.
A jogtechnikai és kodifikációs pontosításokon túl a módosító javaslat a megfelelő hatékonyságú országos halőrzés érdekében lehetővé teszi az állami halőrzési szolgálat tagjainak belső égésű motorral hajtott kishajóval való közlekedés lehetőségét azokon a vízterületeken is, ahol az egyébként tilos. Ennek a látszólag nem jelentős, de mégis jelentős szabályozásnak az indoka az, hogy azokon a területeken, ahol bár célul tűztük ki, hogy minél nagyobb lehetőség álljon rendelkezésre az elektromos meghajtású vízi járművek használatára, ahol ez nem lehetséges még a technika adott állása szerint, úgy indokolt volt lehetővé tenni, hogy robbanómotoros kishajókkal is közlekedhessenek. Ennek a jelentősége az, hogy a halgazdálkodás kiemelten fontos nemzeti érdek, és e tekintetben a megelőzés és a prevenció pedig megfelelő eszközöket kell hogy biztosítson a szolgálat részére.
Az összegző módosító javaslat célja továbbá, hogy a kisajátítási eljárás során az ingatlan tulajdonjogának elvonásáért olyan kártalanítási összeg kerüljön szakértő bevonásával megállapításra, ami az ingatlan értékének tényleges, a közérdekű célok megvalósítása érdekében történő, övezeti besorolástól független, valós értéket tükröző megállapítására ad lehetőséget. Így elkerülhető, hogy az övezeti módosítás következtében esetlegesen úgynevezett felszabályozással megállapított ingatlanértékért a kisajátítást kérő a ténylegesnél magasabb kártalanítási összeget kapjon kézhez.
Továbbá a kisajátítással érintett ingatlan tulajdonosainak is fokozatosan érvényesül a kisajátítási törvény 9. §-ban és az Alaptörvényben meghatározott és rögzített azon alapvető joga, hogy a tulajdonjoga elvonásáért teljes, azonnali, feltétlen kártalanítást kapjon és illesse meg, mivel az övezeti előírások változása miatt felmerülő esetleges értékcsökkenést nem az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény által szabályozott hosszadalmas különeljárásban kell érvényesítenie.
A módosító javaslat az alkotmányos követelményeknek megfelelő átmeneti rendelkezéssel egyértelművé teszi, hogy az ingatlan értékelésének új szabályát csak a hatálybalépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.
A módosító javaslat a törvényjavaslat által megjelölt céllal összefüggésben a kisajátítást kérő és a kisajátítással érintett ingatlanok tulajdonosainak, használóinak jogait egyaránt tovább erősítve a szabályozás megteremtését, átláthatóvá tételét, a jogrendszer egységét, valamint az Alaptörvényben foglalt tartalmi követelményeknek megfelelő célokat szolgálja, ezért a házszabályi követelményeknek is megfelel.
A benyújtott javaslat elfogadásával a közlekedéssel kapcsolatos jogszabályi környezetben, legyen szó használt autókról, hajózásról vagy éppen vasútról, illetve közlekedési infrastrukturális beruházásokról, a jogbiztonság és a kiszámíthatóság követelménye még teljesebben érvényesülhet. Kérem mindezekre is tekintettel támogatásukat és a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me