DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Mekkorát fordul a világ fél év alatt! Nem olyan régen tárgyalt hasonló jogszabályt ez a Ház, méghozzá idén május 17-én, amikor az önök vezérszónoka Bányai Gábor volt. Akkor arról döntött a Ház, hogy ne rendeleti úton kerüljön meghatározásra a rendszerhasználati díj, hanem határozati úton, és ezzel el szerettek volna kerülni egy európai uniós kötelezettségszegési eljárást. Akkor azt hozták ide a Ház elé, ami pontosan ennek a javaslatnak a fordítottja, hogy a rendszerhasználati díjat rendeleti módról határozati módra lehessen megállapítani. Hogy mindenkinek meg tudjam magyarázni, mi a különbség: az egyiket meg lehet támadni rendes bíróság előtt, a másikat meg csak az Alkotmánybíróság előtt lehet megtámadni.
De hogy mekkorát változik a világ: Bányai Gábor május 17-én azt mondta, kérdezhetik ezzel az előterjesztéssel kapcsolatban, hogy veszélyben van-e a rezsicsökkentés, a válaszom az, hogy a rendelkezések nem érintik a rezsitörvény vonatkozó rendelkezéseit. Ezt mondták önök idén május 17-én. A mi álláspontunk az, hogy tényleg nem érintik, valamint hogy a mostani egy egyszerű kommunikációs trükk, kommunikációs cirkusz, amivel el akarnak fedni egy másikat, amiről nem akarnak beszélni.
Miről beszélünk itt? Arról beszélünk, hogy a rendszerhasználati díjat, illetve a hatósági árat az energiahatóság rendeletben vagy határozatban állapítsa meg. Mi mindig kiállunk amellett, hogy ez legyen egy határozati forma, higgyen a kormány annak, hogy egy jól működő hivatal fogja ezeket a hatósági árakat meghatározni, és ennek a jól működő hivatalnak a határozatai esetlegesen majd ki fogják állni a bírósági próbákat, ha lesz ilyenre szükség vagy ha van ilyenre szükség.
Milyenek ezek a hatósági árak? Mindig a legmagasabb hatósági árat lehet megállapítani. Ez azt jelenti, hogy akár határozati, akár rendeleti formában történik ez, a legmagasabb árat lehet megállapítani. Mit jelent ez? Azt, hogy ennél magasabban nem lehet adni Magyarországon a gázt, ennél olcsóbban viszont igen. Egész egyszerűen azt tehetné a kormány, hogy ha a rezsicsökkentés vívmányait - amelyek szerintünk egyébként véleményes sikerek - meg szeretné óvni, akkor ennél a maximális árnál alacsonyabban adná a jórészt állami tulajdonú Főgáz a lakossági fogyasztóknak. Erre lenne is lehetőség, de erre majd a későbbiekben fogok visszatérni, hiszen ez az a dolog, amit önök el akarnak fedni.
Most amiről beszélünk: ezeknek az árképző elemek-nek, a rendszerhasználati díjnak, ami egy árképző elem, a gáz esetében 34 százalékát, a villany esetében pedig 48 százalékát teszi ki az árban a rendszerhasználati díj. Mi úgy gondoljuk, ha ezt továbbra is határozati formában és nem rendeleti formában határozzák meg, akkor nem követnek el nagy hibát. Látszik, hogy ez önöknek fontos. Látszik, hogy ez önöknek valami miatt fontos, amit el szeretnének tussolni.
Azt látjuk, hogy jogi megítélésében nem jelent nagy különbséget, hiszen azt jelenti, hogy eddig rendes bíróságon lehetett megtámadni ezt a határozatot, most majd az Alkotmánybíróságon kell megtámadni ezt a határozatot, ha ez valakinek nem tetszik. Önök egész egyszerűen nehezíteni kívánják azt, hogy a rendszerhasználati díj tekintetében bármelyik szolgáltató jogorvoslattal forduljon bírósághoz.
Az is látszik, hogy önök jobban akarják tudni, mennyi a rendszerhasználati díj mértéke, hiszen ez alapján a rendelkezés, törvényi felhatalmazás alapján Németh Szilárd és társai jobban fogják tudni, mint az energiahivatal, hogy mennyi legyen a rendszerhasználati díj, illetve milyen árat kelljen érvényesíteni a lakosoknak. A brüsszeli törekvésekről annyit tudunk mondani, amiktől önök félnek, hogy egyelőre semmitől nem kell önöknek félni, az Európai Bizottság régóta szorgalmazza a hatósági árak kivezetését, de ez a kereskedelmi árakra vonatkozik, nem pedig a rendszerhasználati díjakra.
Mégis mi értelme van ennek az egész cirkusznak? Miért hazudtolják meg önök Bányai Gábort vagy Aradszki államtitkár urat, aki május 17-én nagyon szépen érvelt pontosan ennek a törvényjavaslatnak az ellenkezője mellett? Ez azért van, mert önök el szeretnének fedni valamit. El akarják fedni azt, hogy a világpiacon az energiaárak másfél éve 40-60 százalékkal alacsonyabbak, mint amennyiért önök azt biztosítani tudják a magyarok számára. Nem kívánják érvényesíteni a magyar háztartások számára azokat a világpiaci trendeket, amiket most már lehet trendeknek hívni, hiszen ami másfél éve lefelé megy - 60-40 százalékot csökkent az olaj és a gáz világpiaci ára -, önök nem tudják vagy nem akarják a magyar háztartásokban érvényesíteni.
(19.30)
Ez két dologra adhat magyarázatot. Az egyik ok az lehet, hogy nyertünk már ebben pereket, és láttunk már egyébként ilyen újságcikkeket, hogy Fideszközeli cégek valahol a nagykereskedő és a magyar állami elosztók közé kerülnek, és ők ebből vígan és nagyon jól élnek. Lehet, hogy itt csapódik le ez a hatalmas különbség, és nem a magyar háztartásokban. Mi ezért álltunk elő egy javaslattal, amit egyébként ma mindenfajta vita meg kérdés nélkül leszavazott pártfegyelemmel a Fidesz-frakció a Gazdasági bizottságban.
A másik lehetőség az, hogy egész egyszerűen önök Oroszországgal egy rossz megállapodást kötöttek. Az lehet, hogy behúzta a csőbe, ha úgy tetszik, a gázcsőbe Putyin Orbán Viktort, és egy rossz megállapodást kötöttek, és ezért ma a magyaroknak többet kell fizetni az energiáért, mint amennyit kellene akkor, ha a világpiaci tendenciákat sikerülne érvényesíteni.
És még egy harmadik dolog. 2005-ben 50 dollár volt egy hordó olaj ára, és akkor Magyarországon 50 forint volt egy köbméter gáz ára. Ma nincs 50 dollár, talán 42-45 dollár egy hordó olaj ára, és Magyarországon 100 forint egy köbméter gáz ára. Önöknek ez a matematika hogyan áll össze? Kinél csapódik le a különbség? Miért nem a magyar háztartásoknál csapódik le a különbség?
Úgy gondolom, ezeket a kérdéseket szeretnék önök elfedni ezzel az álvitával, amivel Magyarországot egyébként kiteszik egy újabb európai uniós eljárásnak. Úgy gondolom, bízhatnának jobban a saját hatóságunkban, az energiahatóságban, bízhatnának jobban a szolgáltatókban, de legfőképpen segíthetnék jobban a magyar háztartásokat, segíthetnének abban, hogy a magyar háztartások is ugyanolyan kedvező árakat kapjanak az energiapiacon, mint amilyet egyébként azok a kereskedők kapnak, akik önöknek eladják, csak valaki a hasznot lefölözi.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me