ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nos, hát kereshetnénk a kákán is csomót, nem tesszük meg, noha nyilvánvaló, hogy ez a törvényjavaslat sem hiba nélkül való, viszont azt mondjuk, hogy mégiscsak támogatni tudjuk, hiszen itt kivezetnek egy olyan dolgot, ami már a születésétől kezdve vörös posztó volt a Jobbik szemében, ez pedig nem más, mint a foglalkoztatási szövetkezetek megléte. Mi is volt ezzel a probléma? Azon túl, hogy évekkel ezelőtt már nagyon sok kritikával illettük, és nem utólag okoskodunk, hogy ez az egész ebben a formában egy hamvába holt ötlet volt, azt is ki kell mondani, hogy a cigányintegráció kapcsán, ahol ezt egyfajta aduászként kívánták használni, csúfosan megbukott ennek a rendszere.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A Népjóléti bizottságban ma volt Balog Zoltán miniszter úr meghallgatása, aki arra a kérdésemre, hogy sikeresnek érzik-e a cigányintegrációt Magyarországon, határozott igennel felelt, még meg is köszönte a kérdést, és sorolta az általa sikeresnek vélt, mondjuk úgy, hogy tényeket.
Mi viszont úgy gondoljuk, hogy a cigányintegráció Magyarországon egyáltalán nem sikeres, és én, aki egy olyan választókörzetből érkeztem ide, ahol ezt a mindennapok valóságában megtapasztalhatjuk, mást nem is mondhatok. Hiszen elég, ha csak arra gondolok, hogy a 9 dunántúli megye 74 járásából van 12 olyan járás, amelyek vagy fejlesztésre, vagy komplex fejlesztésre ítéltettek elmaradott állapotuk miatt, és ebből a 12 gyalázatosan rossz állapotban lévő járásból 3 ott van a választókerületemben; nyilván tudom, hogy nem egyéniben nyertem meg, tehát nem úgy kerültem ide a tisztelt Házba. A Csurgói, a Nagyatádi vagy éppen a Barcsi járás olyan problémákkal kénytelen szembesülni, amelyek nagyban meghatározzák az életkilátásokat, nagyban meghatározzák az ottani mindennapokat.
(20.00)
És bizony az ilyen foglalkoztatási szövetkezet talán egy potenciális lehetőség lett volna arra, hogy abból a nyomorból, abból a halmozottan hátrányos helyzetből, amivel ott találkozhatunk, valamit meg tudjanak oldani. Nem így történt - sajnos, teszem hozzá.
Itt a törvényjavaslat általános indoklásában önök, tisztelt kormánypárti beterjesztők, egy másfél soros mondatocskával intézik el a foglalkoztatási szövetkezetek kivezetését, mondván, hogy nem váltották be a hozzáfűzött reményeket. Azt hiszem, hogy ennél sokkal többet kellett volna letenni az asztalra, igenis hogy szakmai és politikai felelősöket akarunk látni itt is, mert milliárdokat herdáltak el, tapsoltak el, mutyiztak el, és még mind a mai napig nincsen ennek a szégyenletes, gyalázatos disznóságnak felelőse, holott minden épeszű ember tudja, hogy a magyar-cigány együttélés kérdése az elkövetkezendő évtizedek egyik legsúlyosabb kérdése lesz Magyarországon, és hogyha ezt nem tudják megoldani, akkor szomorú napok várnak a magyar nemzetre, Magyarországra. Ehhez lett volna egy esély, viszont Farkas Flóriánnak sikerült a foglalkoztatási szövetségét rossz utakra vinni, és nem a munka világába hidat építeni, hanem a lopás világába hidat, sztrádát építeni.
Mi lesz így, kérdezem én, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, a vidék Magyarországával, azzal a vidék Magyarországával, amelyről még kormánypárti kistelepülési polgármesterek is azt mondják, hogy a nagypolitika tulajdonképpen egyfajta matematikai szempontból tud csak rájuk tekinteni, csak a számok nyelvén tud velük beszélni, és mivel a lakosságnak egy kicsiny hányada él, mondjuk, ezeken a halmozottan hátrányos helyzetű kistelepüléseken, ezért igazándiból nem is hajlandóak ide erőforrásokat összpontosítani, sőt az ilyen mutyikat, az ilyen disznóságokat is elnézik, annak fejében, hogy az önök politikai kiválasztottja a romapolitika oldaláról valamit talán ígérhetett, szavazatokat fog szállítani négy- vagy ötévente, olcsón megvásárolható roma voksokat. Na, ezért mondja azt a Jobbik, hogy annak ellenére, hogy támogatjuk ezt a törvényjavaslatot, de, tisztelt államtitkár úr, kérdezem azt, hogy mikor látunk már felelősöket, mikor látjuk vagy mikor halljuk azoknak az embereknek a nevét, akik felelősek ezeknek a milliárdoknak az eltapsolásáért.
Sok tízezernyi ember reményének az eljátszóiként vettek részt egyébként ebben a gyalázatos játékban ezek az emberek, és ennek ellenére önök nem hajlandóak őket megnevezni, nem hajlandóak őket fülön csípni, és nem hajlandóak politikai felelősségüket kimondani, holott óriási szükség lett volna ezekre a pénzekre, hiszen ha csak a legfrissebb statisztikai adatokat nézzük, amelyek azt mondják ki, hogy az aktív korú cigány lakosság 39 százaléka rendelkezik csupán állással, és ennek a rétegnek a fele is csak közmunkával bír, akkor fel kell tenni azt a jogos kérdést, hogy az olyan családokban, ahol se munka, se közmunka, az olyan családokban felnövő gyerekek milyen szocializációs mintákat láthatnak maguk előtt.
Pontosan azt a célt szolgálta volna az a foglalkoztatási szövetkezet, amely csődbe ment, amely romba dőlt, és most kivezetik erre hivatkozva ezt az intézményi formát, pontosan azt a célt szolgálta volna, hogy az ezekben a családokban felcseperedő gyerekek olyan mintát lássanak maguk előtt, amely közelít a többségi társadalom normáihoz, amely közelít az állam által elvárt normákhoz, illetve amely, mondjuk, megfelel az iskolai elvárásoknak. Pontosan tudják, tisztelt államtitkár úr, hogy ha az úgynevezett elsődleges és másodlagos szocializációs terek között kicsi az átfedés, akkor a szocializáció meg fog bicsaklani, és óriási probléma vár Magyarországra. Ezt a lehetőséget játszották el ebben a formában.
Nagyon örülünk neki egyébként, hogy akkor most ezt kivezetik, mert a lopásnak, a herdálásnak, a mutyiknak ebben a formában is valahol véget kell vetni, de azt hiszem, hogy a magyar társadalom, az adófizetők és egyáltalán azok, akik szeretnének itt egy szebb jövőt, joggal várják el a felelősöknek a megnevezését. Várom valóban az államtitkár úrnak a válaszát, kérem, hogy erre térjen ki néhány mondatban. Nagyon szépen köszönöm a figyelmüket. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me