DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Mivel a probléma valós és a gyermekek veszélyeztetettsége valós, ezért 2010 óta nagyon sok intézkedést hoztunk annak érdekében, hogy minél inkább mindenki tisztában legyen a probléma valóságával. Hiszen amelyik gyermeknek a kezében ott van egy okostelefon, vagy aki fölmegy a Facebookra, fölmegy az internetre, ennek a veszélynek igenis ki van téve, és minél többen tudják azt, hogy hogyan lehet a gyermekeket megóvni, hogy lehet megkérdezni őket, hogy történt-e velük ilyen, és a gyermekek is elmondják, ha esetleg ilyen történt velük, vagy megtudják azt, hogy hogyan tudják megelőzni az ilyen és hasonló cselekményeket.
Éppen ezért az új büntető törvénykönyvben már erre szabott korszerű tényállásokat hoztunk létre, a 2012. évi C. törvény egyaránt tartalmazza a zaklatás tényállását, amely így is megvalósulhat, az ön által leírt módon, és pontosan ezért hoztuk létre az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tétele intézkedési lehetőségét és természetesen a büntetőeljárási törvényben az elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét. Ha ilyet tapasztalunk, hogy valamilyen csatornák vagy valamilyen személyek a profiljukat arra használják, hogy másokat zaklatnak, vagy kéretlen, illetlen tartalommal spamelnek meg másokat, akkor lehetőségünk legyen arra, hogy ezt a tevékenységüket az interneten ne folytathassák tovább. Mind az eljárásjogi törvény, mind az anyagi jogi törvény most már ezeket a szankciókat, ezeket az intézkedéseket tartalmazza, föl lehet lépni a rendőrség és a bíróság erejével.
Az is fontos, hogy az oktatásban is megjelenjenek a megelőzést szolgáló programok. Ön is mondta, hogy egy komplett stratégia is született, amely a gyermekeket, fiatalokat hivatott védeni. Még a stratégia megszületése előtt létrejött viszont egy olyan ingyenes szoftver, amit már évek óta kötelező minden magyar internetszolgáltatónak hozzáférhetővé tenni a felhasználók számára, és amit a szülők a saját internet-hozzáférésükön keresztül saját gyermekeik böngészésének a biztonságosabbá tétele érdekében letölthetnek, és ezáltal óvhatják meg a gyermekeiket azoktól a tartalmaktól, amelyek a későbbiekben akár traumát okozhatnak, vagy akár bűncselekményt valósítanak meg a másik oldalon történő elkövetők részéről.
Ezek a programok, ezek a szűrőprogramok ingyenesek, és évek óta kötelezően biztosítandók, és minden internet-előfizető által hozzáférhetők. Fontosak ezek a feketelisták, fehérlisták, amelyek biztonságosabbá teszik a szűrést, a hatékony műszaki fellépés lehetőségét. Ez nemcsak a korábbi években adódott, hanem természetesen a stratégiában is szerepel.
Fontos a stratégiában az ingyenesen hozzáférhető magyar nyelvű szűrőszoftverek megerősítése, valamint készül egy külön, önálló gyűjtőhonlap, amely bemutatja a gyermek számára biztonságos internetezés legfontosabb elemeit.
A kormány emellett átfogó tájékoztatási programot is indít, segít a sérelmekkel szembeni fellépés lehetőségeinek tisztázásában és természetesen a megelőzésben is. Átfogó és ingyenes képzési és továbbképzési programokat indítunk az online zaklatások ügyében elsősorban a pedagógusok számára, és a Nemzeti alaptantervben, amelyet önök olyan sokszor korszerűtlennek mondanak, ezek a legkorszerűbb tételek is szerepelnek, a médiatudatosságra nevelés és a gyermekek megóvása.
A gyermekbarát igazságszolgáltatás intézkedéscsomagban szerepelt az is, hogy most már, ha valaki gyermekek sérelmére követ el ilyen cselekményt, az ő erkölcsi bizonyítványában külön megjelenik, hogy azt gyermek sérelmére követte el. Ha súlyos bűncselekményt követ el, tehát öt évnél súlyosabban büntethetőt, az nem évül el soha; ha öt évnél enyhébben büntetendőt, akkor is nyugszik az elévülési idő a gyermek 18 éves koráig, és 18 éves kortól indul újra, hogy feljelentést tehessen már nagykorúként. A foglalkozástól eltiltás külön szigorú szabályok alá esik, ha valaki gyermek sérelmére követ el bűncselekményt, nem lehet köznevelési intézménynek vagy más olyan intézménynek az alkalmazottja (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ahol gyermekekkel közvetlenül kapcsolatba kerül. És még tudnám sorolni, hogy milyen különleges bánásmódot igyekszünk a sértett gyermekek javára bevezetni.
Úgyhogy kérem, hogy fogadja el a válaszomat, mert számtalan intézkedésről be tudtam önnek számolni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me