KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A közelmúltban a rendszerváltás óta (Zaj. - Az elnök csenget.) volt legnagyobb jelentőségű bérmegállapodást kötötte a kormány a munkaadókkal és a munkavállalókkal. Ennek kapcsán Magyarország megindulhat azon a bérfelzárkózási úton, aminek a végcélja mégiscsak az, hogy a magyar bérszínvonal az európai uniós átlaghoz közelítsen. Ennek érdekében természetesen a megállapodáson túl, aminek óriási jelentősége van, hiszen 15 százalékkal emelkedik most a minimálbér és jövőre 8 százalékkal, a szakmunkás-minimálbér 25 százalékkal emelkedik most és jövőre még 12 százalékkal, a társadalombiztosítási költségek 5 százalékkal csökkennek, ezzel megteremtve a fedezetet a béremeléshez 5 százalékkal és még 2 százalékkal jövőre, tehát ez önmagában is egy rendkívül jelentős béremelés. De nagyon fontos azt tudni, hogy a parlamentnek is van feladata ezzel, hiszen ha az idevonatkozó jogszabályokat még ebben az évben nem tudjuk elfogadni, akkor január 1-jétől az általunk elképzelt felzárkózási rendszer nem tud elindulni.
Persze mindenki eldöntheti, hogy mit tart fontosnak és mit nem. Nyilvánvalóan az emberek is tudnak számolni, akármit mondanak a szocialisták, két számot kell összehasonlítani: a szocialisták utolsó évében 73 500 forint volt a minimálbér, január 1-jé-től 27 500 forint lesz… (Közbeszólások az MSZP soraiból.) …127 500 forint lesz. Na most, a 73 500 forint nyilvánvalóan drámaian kevesebb, mint a 127 500 forint, bármit mondanak a szocialisták a béremelésről, az ő produkciójuk az, hogy Magyarországon a minimálbér minimálisan emelkedett, és Magyarországon egész egyszerűen nemhogy bérfelzárkózás valósulhatott volna meg, hanem a reálbérek tekintetében is folyamatosan csökkent az ország lehetősége és pozíciója.
Én most arra szeretném kérni a képviselőket, hogy támogassák azt a törvénymódosítást, ami az adócsomagnak ezt a részét jelenti, támogassák az adócsökkentést, és támogassák azt, hogy az adócsökkentésen keresztül megvalósulhasson a minimálbéremelés is. A kettő nyilván csak egyszerre értelmezhető, hiszen csak a szocialisták képesek arra, hogy egyszerre keveselljék a minimálbéremelést és követeljenek sokkal többet, és ugyanazzal a mozdulattal egyszerre sajnálkozzanak azon, hogy a minimálbér-emelkedés tönkreteszi a vállalkozásokat. És ez őket nem zavarja, de a valóság zavaró tényei nem kell hogy zavarják a szocialistákat ebben a tekintetben. Nekünk muszáj egy megvalósítható programot ideterjeszteni a parlament elé, azzal, hogy ennek a megszavazása egész biztosan nem a magyar gazdaság tönkretételét szolgálja, hanem a magyar gazdaság versenyképességét is képes javítani. Így kellett a megállapodást megkötni.
(13.50)
Természetesen nemcsak a gazdasági folyamatok és a gazdaságban zajló béremelések foglalkoztatnak bennünket, hanem ennek kapcsán számos egyéb ágazatban a béremelés részben már korábban megtörtént, részben még előttünk áll.
A parlament egy ötpárti megállapodással a polgármesterek bérrendezését is előkészítette, ezzel kapcsolatban a következőt szeretném a képviselőtársaknak mondani: teljesen nyilvánvaló, hogy az a javaslat csak részlegesen kezelte, amit az ötpárti megállapodás elfogadott, részlegesen kezelte a problémát. Meggyőződésünk, hogy a rendszer egészét kell újragondolni és majd a magyar önkormányzatokról szóló törvényben a polgármesteri, képviselői javadalmazások kapcsán egy átfogó megoldást és rendezést kell letenni az asztalra. Tehát ez az ügy nem lekerült a napirendről, hanem a februári ülésszakon ezzel kell foglalkoznunk, annak a megállapodásnak a megfogalmazásával, amit egyébként az ötpárti megállapodás magában tükrözött.
Összességében azt szeretném kérni a képviselőtársaktól, hogy támogassák a kormány adócsökkentési javaslatát, és támogassák azt, hogy ez az adócsökkentés lehetővé tegye a bérfelzárkózás megkezdését és azt a béremelést, ami minden magyar dolgozó számára egy kedvező béremelkedési folyamatot indíthat el. Kérem a támogatásukat. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me