DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság 2016. december 1-jén megtárgyalta a civil szervezetek és cégek nyilvántartásával összefüggő eljárások módosításáról és gyorsításáról szóló T/12722. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 19 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
A összegző módosító javaslat a Igazságügyi bizottság 12 pontos részletes vitát lezáró indítványát tartalmazza. Az elfogadottak tartalmából az alábbiakat emelem ki. Az egyik módosító rendelkezés a nyilvántartásba-vételi és változásbejegyzési eljárások további egyszerűsítését célozza. Egyrészt egyértelművé teszi, hogy az egyesület szerveit szabadon elne-ve-zheti, vagyis nem köteles a Ptk.-ban használt elnevezéseket követni, másrészt rendezi azt a kérdést, hogy az egységes szerkezetű létesítő okiratban sem kell a tagok adatait hatályosítani.
(11.30)
Egyértelművé teszi továbbá, hogy valamennyi olyan szervezet esetében, amelyeknél az egyesület nyilvántartásba vételének szabályai szerint jár el, a bíróság… - nincs helye a létesítő okirat teljes újbóli vizsgálatának. Továbbá az összegző módosító javaslat egyszerűsíti a közgyűlés kötelező hatáskörének szabályát annak érdekében, hogy az egyesületek rugalmasabban tudják kialakítani szervezetüket. A vezető tisztségviselő megválasztása, visszahívása, az éves beszámoló elfogadása jellemzően a döntéshozó szerv hatásköre, azonban felesleges, hogy a törvény ebben a kérdésben az egyesület helyett döntsön ezekről a hatáskörökről. Minden egyesület az alapszabálya elfogadásakor szabadon állapítja meg - néhány kivételtől eltekintve - a szervei hatáskörét.
Fontos rámutatni arra, hogy a javaslat nem érinti az ügyvezetés feladatait felsoroló rendelkezést, azonban nem azért, mert attól nem lehetne eltérni - tehát el lehet térni -, ezért nem módosítja a rendelkezést, ha az alapszabály mégsem szólna részletesen a közgyűlési hatáskörökről, akkor is legyen hatásköri szabály az egyesületek működésére, hiszen mindazon kérdések, amelyek nincsenek felsorolva az ügyvezetés hatáskörében, értelemszerűen a közgyűlés hatáskörébe tartoznak.
Végezetül felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a módosító javaslat elhagyja az éves közgyűlésre vonatkozó kötelező előírást, azonban garanciális okból négyévenként ülést kell tartania a közgyűlésnek. Ahogy az összegző módosító rendelkezéseiből is kitűnik, a jogalkotó igyekszik az egyesületek mindennapi működését a lehető legteljesebb mértékben megkönnyíteni.
Bízom benne, hogy a törvényjavaslatban található egyszerűsítések, észszerűsítések nemcsak a már élő, hanem a bejegyzésre váró civil szervezetek, szerveződések életét is megkönnyítik. Ehhez kérem a támogatásukat. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me