GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Kétfelé bontanám a mondandót. Az egyik magával a vízügyi dolgozók kérdéskörével, a másik pedig a víziközmű-társaságok keretei között zajló folyamatokkal kapcsolatos. De mind a kettőnél van azonosság. Az egyik az azonosság tekintetében általában az, hogy létszámhiánnyal küszködnek, a másik pedig az, hogy a létszámhiányok, elvándorlások mellett - nyilván a létszámhiányok nem véletlenszerűen alakulnak ki, ezek elvándorlásból, máshol való munkavállalásból fakadnak - kérdésköre mellett a másik alapvető problematika a méltánytalanul alacsony fizetések kérdésköre.
Megalázóan alacsonyak ezek a fizetések. Nem véletlenszerű, hogy sztrájkközeli állapotok vannak, sztrájkelőkészítési folyamatok zajlanak a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége részéről is. Nem véletlenszerű, hiszen ha az elmúlt, most már lassan hét év időszakát górcső alá vesszük, akkor gyakorlatilag a víziközmű-társaságok közül van ez az öt nagy rt., tehát az állam által működtetett társaságok köre, itt sem dúskáltak a javakban, talán 2014-ben volt egy 2,5 százalékos mértékű bérbeli fejlesztés, de a normál, más hasonló tevékenységet folytató felületeken történő bérfejlesztésekhez képesti elmaradások azt hozták, hogy nagyjából 25-30 százalékos mértékű lemaradások alakultak ki.
A vízügy tekintetében nagyjából négyezer ember az, aki foglalkoztatott. Két cikluson át, mint ahogy mondtam, befagyott a bérük. Ma ott tartanak, hogy a középfokú végzettségű emberek szinte kivétel nélkül a minimálbér vagy épp maximum a garantált bérminimum szintjén végeznek munkatevékenységet. Miközben a havi bruttó átlag Magyarországon durván 270 ezer, aközben, most mondok egy jó példát, nem egy északkelet-magyarországi példát, hanem mondok egy jó példát, ami észak-dunántúli példa, ott 189 ezer bruttó. Gondolják el, mi lenne, ha északkelet-magyarországi példát mondanék.
A mai helyzetben a dolgozóknak, jelen esetben az észak-dunántúli vízügy keretei között dolgozóknak 52 százaléka minimálbéres. Mi lesz jövőre? Nagyjából, most mondom, 70 százalékuk minimálbérért fog dolgozni, függetlenül attól, hogy középfokú végzettségűek. Tíz éve 1-2 százalékos volt a fluktuáció, most ennek a tízszerese, 15-20 százalékos mértékű fluktuációval kell szembenézni. Voltak tárgyalások életpályamodell tekintetében, de ezek befulladtak. A belügyminiszter azt mondta, hogy nincs pénz 2017-re; lehet ezt ilyen egyszerűen is rendezni.
Azt gondolom, hogy nagyobb felelősség kell ennél, nem elég a védelmi berendezések sokasága, adott esetben annak a modern volta, azokat működtetni is kell, azokhoz emberek kellenek, azokat meg meg kell becsülni.
A víziközmű-szolgáltatók tekintetében pedig egy aspektussal szeretnék még kitérni a jelen állapotra. Itt van 41 ilyen szolgáltató, öt állami, a többi az önkormányzatok által működtetettek köre. Főleg ott, ahol az önkormányzatok működtetik ezeket a szolgáltatásokat, ott végképp nincs anyagi fedezet arra, akár még a bérfinanszírozásra sem, de egyéb más dologra sem. A legnagyobb baj meg abból származtatható, hogy közműadót vetettek ki, és gondolják el, például egy halmozottan hátrányos helyzetű térségben, ahol félelmetesen sok kistelepülésen élő és kevés fogyasztó kiszolgálására kerül sor, hogy mennyivel rosszabb a pozíció, mint mondjuk itt, Budapesten, ahol koncentrált a szolgáltatás mikéntje.
Ezek a cégek gyakorlatilag nemhogy nyereséget nem termelnek, hanem a felügyeleti díjakat vagy a különféle auditból fakadó díjakat sem képesek megfizetni. Érdemes lenne elgondolkodni azon tehát, hogy itt milyen típusú segítségeket nyújtson a kormány. Mondjuk, olyanokat, ami bér tekintetében a költségvetés vállalásán keresztül legalább a százezer forintos nettó minimálbért jelentenék, meg ha már vízről beszélünk, akkor például az áfacsökkentések kapcsán az alapvető élelmiszerek körébe bevenné a vizet is.
Utolsó mondatom pedig az, elnök úr, hogy érdemes lenne a kormánynak számításba venni mindazt, amit az aktuális felületeken megfogalmazó és üzenetet foganatosító szakszervezetek nap nap után, folyamatában mindig mondanak. Elnök Úr! Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me