DR. VITÁNYI ISTVÁN,

Full text search

DR. VITÁNYI ISTVÁN,
DR. VITÁNYI ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Kedves Munkatársai! Tisztelt Képviselőtársaim! Elöljáróban engedjék meg, hogy megjegyezzem, hogy néhány adat ismétlődni fog a beszámolóban, hiszen ugyanabból az anyagból dolgoztunk, és netán még az is előfordulhat, hogy ugyanazokat a dolgokat tartottuk fontosnak kiemelni, amiket a legfőbb ügyész úr is már a szóbeli kiegészítésében előterjesztett.
Az Alaptörvény 29. cikk (5) bekezdésére tekintettel dr. Polt Péter legfőbb ügyész benyújtotta az Országgyűlésnek az ügyészség 2015. évi tevékenységéről szóló beszámolóját. Az Igazságügyi bizottság mint feladat- és hatáskör szerint illetékes bizottság, a beszámolót, mint ahogy azt Rubovszky képviselőtársam is említette, 2016. november 15. napján megtárgyalta, és a beszámoló elfogadását 7 igen és 4 nem ellenében, valamint tartózkodás nélkül támogatta. Következésképpen az Igazságügyi bizottság a B/11709. számú beszámolót a határozati házszabály 84. § (2) bekezdése alapján benyújtott határozati javaslatban az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlja.
Tisztelt Ház! Kérem, engedjék meg, hogy néhány mondatban összefoglaljam a Legfőbb Ügyészség elmúlt évi tevékenységéről szóló jelentést. A legfőbb ügyész úr az írásban benyújtott tájékoztatót szóban kiegészítette a bizottsági ülés alkalmával, aminek akkor és most, a plenáris ülés alkalmával is fültanúi lehettünk. Hozzászólásomban elsősorban a büntetőjogi tevékenységre, aztán az eljárásgyorsító eszközökre, harmadsorban a nemzetközi együttműködésre, továbbá a migráció ügyészségre gyakorolt hatásaira térek ki, és nem utolsósorban pár szót szólnék a személyi helyzetről és az informatikai feltételek alakulásáról.
Mielőtt az említett főbb pontokról is szólnék, engedjék meg, hogy nagy vonalakban összegezzem az ügyészség szerepét. Az ügyészség a közérdek védelmezője, és ezáltal közreműködik az egyéni jogok érvényre juttatásában. Az ügyészség az Alaptörvény alapján az állam büntetőjogi igényeinek kizárólagos érvényesítője, és emellett ellátja azokat a feladatokat, amelyeket törvény még rábíz. Ennek megfelelően főbb profilja a büntetőügyek területén van, és emellett közjogi tevékenységet is végez.
Tisztelt Ház! Szeretném felhívni a képviselőtársaim figyelmét az ügyészség tavalyi büntetőjogi tevékenységére. A beszámolóból kitűnik, hogy immár évek óta csökkenő tendenciát mutat a bűncselekmények száma, amely 2015-ben is redukálódott. Jelentősen, mint hallottuk, mintegy 15 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, és ez egyenesen arányos a regisztrált elkövetők számának megcsappanásával is. A bűncselekményszám-csökkenés csaknem valamennyi fontos bűncselekmény-kategóriánál tetten érhető. Megfigyelhető, hogy csökkent a lopások, a pénzhamisítások, a szerzői jogi vagy szerzői joghoz kapcsolódó bűncselekmények száma, és nagy örömmel jelzem, hogy az emberölések száma is. Sajnos, egy területen növekedés figyelhető meg, ezt a legfőbb ügyész is kiemelte most szóbeli kiegészítésében: ez a tömeges migráció következtében elhatalmasodott bűncselekmény, az embercsempészés közel a duplájára emelkedett a 2014. évhez képest.
Tisztelt Ház! A bírósági ügyhátralék ledolgozásához jelentős mértékben hozzájárult az ügyészség. Ezzel összefüggésben megjegyzendő, hogy a bírósági tárgyaláson való részvétel továbbra is nagy terhet jelent az ügyésznek, annak ellenére, hogy 2015-ben járási szinten csökkentek az ügyész tárgyalási feladatai. Több eszköz áll rendelkezésre arra, hogy az eljárások gyorsuljanak: ilyen a tárgyalás mellőzése, a vádelhalasztás, a bíróság elé állítás. A büntetőeljárásoknak a büntetőbíróság területén igénybe vehető gyorsító intézkedései közül a tárgyalásról lemondás és a terhelt távollétében történő eljárás alig érvényesül. Meggondolandó és megfontolandó ezen gyorsító intézkedések esetleges újrakodifikálása, ugyanakkor a bíróság elé állítás keretében vagy a tárgyalás mellőzésében a vádlottak 34,9 százaléka esetében került sor az ügydöntő határozat meghozatalára. Ez arra mutat, hogy ez a két jogintézmény egymást kiegészítve jól szolgálja a bírósági eljárás gyorsításának célját.
Tisztelt Ház! A Legfőbb Ügyészség a 2015. évben jelentős mértékű nemzetközi tevékenységet folytatott. Az Európában kialakult helyzet mindenképpen indokolja a nemzeti ügyészségek és az EU adott szervei közötti fokozottabb együttműködést, természetesen a nemzetek közötti ügyészi együttműködést is. Mint az önök előtt is ismert, az Európai Unió jelentős kihívásokkal szembesül, a terrorizmus, a szervezett bűnözés, a kiberbűnözés és a radikalizálódás mind a politikai napirend élére áll. Az Unión és a schengeni térségen belül az egyes tagállamok egyes biztonsága szinte alapértelmezetten valamennyi tagállam belső biztonsága. Ennélfogva szükség van a tagállamok együttműködésére, arra, hogy haladéktalanul megosszák egymással a vonatkozó információkat, és javítsák a közös elemzést és az operatív koordinációt.
2016. november 28-án Brüsszelben vettem részt „Az Europol és annak parlamenti ellenőrzése az EU belső biztonsági politikájának tükrében” címmel tartott interparlamentáris találkozón, és ott ezekről a kérdésekről is szó volt. Mindezekre tekintettel az utóbbi években az államhatárokon átnyúló szervezett bűnözés és egyéb kedvezőtlen globális jelenségek elleni küzdelem miatt növekedett az igazságügyi hatóságok, így az ügyészségek nemzetközi együttműködésének intenzitása.
Szeretném kihangsúlyozni a több embercsempészést is érintő ügy felderítése esetén a példás együttműködés kialakulását az érintett európai uniós tagállamok társhatóságaival, ami nagymértékben hozzájárul a rendkívül súlyos bűncselekmény-sorozat minden részletére kiterjedő felderítéséhez. Példaként említhető az együttműködése Ausztriával a 71 migráns halálát okozó esetben, ahol a magyar ügyészség folyamatos információcserét folytatott az osztrák hatóságokkal, majd a legfőbb ügyész, az Osztrák Köztársaság szövetségi igazságügyi minisztériumának a büntetőeljárás átadására irányuló kezdeményezését elfogadva, az Ausztriában indult nyomozás átvételéről döntött.
Tisztelt Ház! Az Eurojust az Európai Unió tagállamai közötti büntető igazságügyi együttműködés Hágában működő szerve. Feladata, hogy támogassa a határon átívelő súlyos bűncselekmények, különösen a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, a tagállamokban a büntetőeljárások összehangolását, az igazságügyi együttműködésre irányuló megkeresések teljesítését, illetve a kölcsönös elismerés elvén alapuló határozatok végrehajtását. Magyarország 2004-től tagja az Eurojustnak, a részvételével kapcsolatos feladatokat az ügyészség teljesíti.
Összességében az egyik legfontosabb eredménye az együttműködésnek, hogy hazai ügyészek részvételével 2015-ben öt új közös nyomozócsoport kialakítására kötött megállapodást az erre kizárólagos törvényi felhatalmazással rendelkező legfőbb ügyész. Az elmondottakra való tekintettel megállapítható, hogy az ügyészség nemzetközi tevékenysége az utóbbi időben megnövekedett, és ennek a kihívásnak eleget tett.
Tisztelt Ház! Azt gondolom, a tárgyév legjelentősebb kihívását a büntetőbírósági tevékenység körében is a tömeges bevándorlás kezelésével kapcsolatos bűnügyek gyors és hatékony megoldása jelentette. A tavalyi évi törvénymódosítások több ponton érintették a Btk.-t és a Be.-t, aminek eredményeképpen három új bűncselekményt kodifikáltunk: a határzár tiltott átlépését, a határzár megrongálását és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozását.
Azonban a jogszabály-módosítás folytán a gyakorlatban problémák merültek fel, ezért a Legfőbb Ügyészség három büntetőjogi főosztályának vezetője közösen adott iránymutatást. Az iránymutatás számottevően foglalkozott a kiszabható büntetésekkel, a legfontosabb eljárási kérdésekkel, továbbá felvilágosítást adott az új bűncselekménnyel kapcsolatban a bíróság elé állítás feltételeiről, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet felvázolásáról és értékeléséről, valamint a tolmácsok igénybevételéről is. Mindezek mellett természetesen nem elhanyagolható a személyi, tárgyi és logisztikai feltételek megteremtése, amit az ügyészség sikeresen megoldott.
Számadatokkal a következőket emelném ki. A határzár tiltott átlépése miatt 2015. szeptember 15. és december 31. között 908 elkövetőt regisztráltak.
(11.10)
A nyomozás 796 ügyben vádemeléssel fejeződött be, 772 ügyben gyorsított eljárás keretében bíróság elé állításra került sor, 24 ügyben vádiratot nyújtottak be. A bíróság 755 ügyben jogerősen megállapította a vádlott bűnösségét, 41 ügyben a bírósági eljárás a tárgyévben nem fejeződött be. A határzár megrongálása miatt 22 elkövetőt regisztráltak. Az ügyészség elévülhetetlen érdemet szerzett ezen túlmenően a jogi határzár létrehozásában is.
Néhány szót a személyi állományról. A legfőbb ügyész úr is említette, bizonyos létszámhiány van az ügyészségnél 8,2 százalékban, amelyet azonban 2015-ben sikeresen áthidaltak.
Nagyon fontos, hogy a továbbképzések biztosítottak legyenek az ügyészek számára, erről az ügyészségi oktatási központ gondoskodik nemzetközi szinten is.
Az informatikai feltételek fejlesztésével kapcsolatban a távadatátviteli hálózatok működtetése egyre korszerűbb. 2014-ben az ügyészek már több mint fele rendelkezett biztonságos aláíró eszközzel.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az imént említettek tükrében elmondhatjuk, hogy az ügyészség 2015-ben is megfelelt azoknak a kihívásoknak, amelyek elé a változó jogszabályi környezet alakulásai és a különféle életkörülmények állították.
Végezetül megköszönöm az ügyészség minden dolgozójának a 2015. évi tevékenységét, és kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy a beszámolót támogatni és elfogadni szíveskedjenek.
Tisztelt Ház! Nem állhatom meg szó nélkül, hogy a tavalyi tapasztalat alapján egy enyhe pikírt megjegyzést tegyek. Tavaly végighallgattam az ellenzéki képviselők padsoraiból a hozzászólásokat, főleg az MSZP padsoraiból - ha most nem úgy lesz, eleve elnézést kérek -, az ügyészi beszámoló átalakult szakszervezeti jogsegélyszolgálattá, ugyanis az egyéni ügyeiket és sérelmeiket hozták fel a képviselők, vagy pedig átalakult egy tévéműsorrá, egy „név-showr” című műsorrá, hogy kit kellene bezárni, kit kellene kiengedni. Remélem, ez az idén nem fordul elő, és valóban az ügyészség 2015. évi beszámolójáról fog szólni. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me