VARGA SZIMEON

Full text search

VARGA SZIMEON
VARGA SZIMEON nemzetiségi szószóló: Köszönöm a szót, elnök úr. Уважаеми господин Председател, Уважаеми Народно Събрание! Позволете ми да ви поздравя от името на Малцинствената комисия в Унгария и от моето име.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottsága és a magam nevében tisztelettel köszöntsem önöket. Mint a Magyarországi nemzetiségek bizottsága által felkért szószóló tájékoztatom az Országgyűlést, hogy bizottságunk a törvényjavaslatot megtárgyalta, és 13 egyhangú igen szavazattal a következő véleményt alakította ki.
A költségvetés megalapozott végrehajtását a tervezési szabályok mellett elsősorban a kötelezettségvállalási szabályok biztosítják. A kötelezettségvállalások mértéke törvényi korláthoz kötött. Az előttünk fekvő, államháztartást szabályozó joganyag módosítása egyrészt a megtervezett fejezeti stabilitási tartalékok létrehozására irányul. A javaslat szerint a tartalékot a központi költségvetésben nem szerepeltetett új feladatok vagy a már szerepeltetett feladatok bővítésének biztosítására szükséges létrehozni.
A határozott idejű projektek finanszírozása érdekében könnyebbé vált az előirányzatok alakítása. A nemzetiségeket is közvetlenül érintő módosítás indokolása alapján, ha a következő évi központi költségvetésről szóló törvény kihirdetése már megtörtént, a fejezeti kezelésű előirányzatok esetében a több évre szóló kötelezettségvállalás alapja a következő évi költségvetésben megállapított eredeti előirányzat lesz. Kötelezettségvállalás a tárgyévi eredeti előirányzatok 100 százalékáig, a felhalmozási és egyéb működési kiadásoknál pedig az eredeti előirányzat 50 százalékáig lehetséges.
A javasolt módosítás szerint a Kincstár elengedheti a kiszabott bírságot azon kis önkormányzatoknak, akik bizonyítják, hogy a munkavégzés feltételeit biztosították, továbbá pótolták az elmaradt feladatokat. Itt egy apró észrevétellel szeretnék élni, miszerint a nemzetiségi önkormányzatoknak nyújtott támogatás felhasználására vonatkozó szabályok átgondolását javasoljuk, hiszen ezen önkormányzatokra a helyi önkormányzatok működésére és gazdálkodására vonatkozó szabályok vonatkoznak. A nemzetiségi önkormányzatok nem végeznek olyan feladatokat, mint a helyi önkormányzatok, és ellenőrzéskor ezen feladatok végrehajtását követelik rajtuk. Ezt főleg az ÁSZ kifogásolta az utóbbi ÁSZ-jelentésben. Így kérem államtitkár urat, hogy ez ügyben majd ha esetleg le tudunk ülni tárgyalni - mint a nemzetiségi önkormányzatok képviselői -, ezen ellenőrzési folyamatokat megtárgyaljuk.
Összességében a javasolt módosítások egyszerűbbé és értelmezhetőbbé teszik a törvényt, így bizottságunk nevében elfogadásra javaslom a törvényjavaslatot. Благодаря за вашето внимание! Köszönöm a figyelmüket! (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me