DR. HARGITAI JÁNOS,

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS,
DR. HARGITAI JÁNOS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Akik dolgoztak abban az időben, azok jó része adót nem fizetett, most ön ezt eredményként hozza fel, hogy a kicsikeresetűek minimálbérénél hozzuk vissza azt az időszakot, amikor gyakorlatilag nem fizettek adót. Ezzel a feketegazdaságot ösztönözték. A fél világot így foglalkoztatták, ezt akarják önök visszahozni, mi meg azt mondjuk, hogy az egy érték, hogy mindenki adózik.
És az is egy érték, amit mi az adópolitikánk kapcsán érvényesíteni tudtunk, hogy összességében a személyi jövedelemadót csökkenteni tudtuk. Ezeket a koncepcionális változtatásokat, amit az Orbán-kormány végrehajtott az önök adópolitikájához képest, hogy a személyi jövedelemadó csökken, a fogyasztás adója növekszik, én ezt jónak gondolom, és követendőnek is tartom az elkövetkezendő időszakban, és óvnám a kormányt attól - persze nem kell óvni őket, maguk is tudják -, hogy abba az irányba, ahonnan eltértünk, ahol meghaladtuk az önök gazdaságpolitikáját, oda visszaút nincs, mert az zsákutcának bizonyult. A kormány nem is törekszik erre.
Én egy másik kérdést vetnék fel. Ha visszagondolok a szocialista kormány időszakára, ilyenkor, amikor egy parlamenti ciklus második felében jártunk, sőt ez az utolsó teljes költségvetési év, a 2017-es, amiről mi most gondolkodunk, ami a választások előtt még előttünk van, ilyenkor már következetesen az volt a gyakorlat ebben az országban, hogy megindul a költségvetési lazítás, és elindul valamifajta osztogatás, és ennek persze a következő kormány még mindig megitta a levét. Most ennek nyomát sem látjuk. Ha azt nézem, hogy az egyik legfontosabb költségvetést jellemző cél, a hiánycél hogy alakul, amit az Európai Unió elvár tőlünk - emlékeztetem megint Burány képviselő urat arra, hogy ez az a cél, amit önök soha, de soha nem tudtak teljesíteni, a Fidesz-kormány pedig a következetes költségvetési és gazdaságpolitikájával minden évben teljesít -, az 2018-ra, tehát a választások évére is 1,8 százalékban van meghatározva, 2019-re 1,5, 2020-ra 1,2 százalék lenne a kormány víziója szerint a GDP arányában.
(8.50)
Tehát ez azt jelenti, hogy a kormány úgy képes tartani az eddigi gazdaságpolitikáját és a szigorú költségvetési politikáját, hogy nem kényszerül ennek korrekciójára, és mégis képes kedvezményeket hozni az adórendszerben, mert ez a törvény, ami előttünk van, csak kedvezményekről és egyszerűsítésekről szól. Nem találnak benne egy olyan mondatot, ami más irányba vinné az országot.
Épp ezért a képviselő úrnak az a mondata, hogy pár hónappal ezelőtt elfogadtuk az adótörvényeket, és most már valamifajta korrekciót teszünk, és ez követhetetlen az adózók számára, ez nem igaz alapvetően, mert a könnyítéseket nagyon gyorsan észre fogják venni. Én abban egyetértek önnel, hogy jobb lenne, ha nem kellene állandóan az adótörvényhez hozzányúlni, de ha mindig pozitív irányban nyúlunk hozzá, tehát kedvezményeket adunk, egyszerűsítéseket teszünk, és ezeket fokozatosan vezetjük be, ezt azért én tragédiának nem érzem. Bár a próféta szólna önből, hogy addig, ameddig mi ezeket az adótörvényeket most tárgyaljuk, a kormány javaslatára módosító indítványokon keresztül további egyszerűsítéseket vagy ne adj’ isten, könnyítéseket tudnánk bevezetni azon a területen, amiről a gazdaságpolitika a napokban is szólt. Tegnap a miniszterelnök úr is erről beszélt egy pesti gazdasági fórumon. Bérnyomás alatt van a közép-kelet-európai gazdaság, és ennek a bérnyomásnak engedni kell ebben a gazdaságban. Ennek egyik módja nyilvánvalóan a járulékok csökkentése. Ön már előre felvetette, hogy nem helyeselné, ha a járulékokat csökkentenénk, hanem az ön elképzelése szerint az igazi megoldás az, hogy adót csökkentünk, személyi jövedelemadót csökkentünk, ráadásul esetleg elérjük megint a nulla kulcsot a legkisebb jövedelműeknél, amit mi nem tartunk helyesnek.
Ez a törvényjavaslat, ami előttünk van, egyes adótörvényeket pontosít, módosít, és ebből következően hozzányúl kapcsolódó törvényekhez is, és ott is bizonyos pontosításokat és módosításokat határoz el. Az adótörvény céljai között szerepel, az általános indoklásból idézem: az adminisztráció csökkentése - alapvetően helyeselhető cél nyilvánvalóan -, további egyszerűsítések bevezetése - megkérdőjelezhetetlenül támogatandó cél -, egyes adópolitikai intézkedések bevezetése - ez kedvezményeket jelent, nyilvánvalóan ennek megint csak örülni tudnak a gazdaság szereplői -, és több esetben jogtechnikai pontosítások, kiegészítések szerepelnek ebben a törvénytervezetben.
Államtitkár úr az expozéjában részletesen elemezte ezeket. Én csak néhányat emelek ki az idővel való gazdálkodás fontossága miatt is. A társasági adóval kezdem, azokkal a kedvezményekkel, amit ebben a törvényben megcélzunk: élőzenét alkalmazók, energetikai beruházásokat megvalósítók és innovatív vállalkozásokat érintő további kedvezmények bevezetése. Mivel eddig is sokat beszéltünk a kicsi jövedelmű emberekről, érdemes beszélni azokról is, akik vállalkozóként ennek a világnak tagjai. Fontosak azok a változások, amik itt jönnek a kata kapcsán, hogy 6 millióról 12 millió forint bevételi összeghatárig alkalmazható lesz ez az adónem. Fontos változás, hogy 6 millióról 8 millióra emelkedik az alanyi adómentesség határa. Ez alatt az értékhatár alatt nemhogy áfát nem kell fizetni, hanem áfabevallást sem kell tennie ennek a körnek. Fontosak azok az egyszerűsítések, amelyek az egészségügyi hozzájárulás kapcsán jelentkeznek ebben a törvényben. Öt adókulcs alkalmazása helyett, ami az eddigi gyakorlat volt, kettőre térünk át.
Érdemes szót ejteni a kamatjövedelmeket és a tartós befektetéseket megvalósítani tudókat érintő kedvezményről. Ez azért is fontos, mert ma mindenki azon gondolkodik, hogy a megtakarításait hogy hasznosítsa. Az alapkamat szinte már a nulla felé közeledik még Magyarországon is, ezért kamatjövedelmet nehéz ma elérni ebben az országban. Ebben a helyzetben indokolt és észszerű a kormánynak az a kedvezménye, amit biztosít, hogy a 6 százalék ehót, egészségügyi hozzájárulást megszünteti ebben a jövedelmi kategóriában.
A személyi jövedelemadóban adminisztratív csökkentéseket és egyszerűsítéseket jelentett be államtitkár úr, nyilvánvalóan ez helyeselhető. A fehérítési célt szolgálja, egy területet ő is kiemelt, én erre ráerősítek, gépkocsi-értékesítés esetén, mondjuk, az alvázszám megadása, hogy nyomon követhető legyen mindaz, ami ezen a piacon történik.
Itt jegyzem meg, hogy a kormánynak azok a törekvései, amiket adópolitikában megvalósított; úgy tudtunk adóbevételeket növelni és ezzel a költségvetés eszközeit támogatni, hogy fehérítettük a gazdaságot. Itt azokra az intézkedésekre gondolok, amely eredmények következtében nagyságrendekkel több áfa folyt be évek óta most már a költségvetésbe, az elektronikus árukísérő rendszer alkalmazását és más eszközöket is említhetnék. Ezt is, amit itt a kormány megcéloz, ebbe a körbe sorolandónak tartom.
A kapcsolódó törvények kapcsán megemlítették többen, én csak ráerősítek a NAV-ot érintő változtatásokra, a NAV-dolgozókat érintő életpályamodellben bekövetkező pontosításokra vagy azokra az egyszerűsítésekre, amelyek a vámtörvényben érintettek. Összességében én azt mondhatom, hogy ez a törvénymódosítás, ez a csomag természetesen támogatható, még akkor is, ha pár hónappal az általános adótörvény elfogadása után van előttünk, mert további kedvezményeket és könnyítéseket jelent az adózók körének, legyenek azok magánszemélyek, vagy legyenek azok vállalkozások.
Engem az sem zavarna, ha a törvényalkotás menetében ez alatt a pár hét alatt esetleg módosító indítványokkal még további kedvezményekről tudnánk dönteni. Soha jobb hírrel ne zavarjuk az adózókat! Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me