SALLAI R. BENEDEK,

Full text search

SALLAI R. BENEDEK,
SALLAI R. BENEDEK, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Lehet Más a Politika frakciója igyekezett átnézni ezt a közel 200 oldalas anyagot, amiről azt állítja valaki, hogy ez egyszerűsítés. Kíváncsi lennék államtitkár úr véleményére, hogy ismeri-e azokat a nyugat-európai példákat, amikor 4 oldalas adószabályok 10 éven keresztül hatályban vannak, és hogy milyen jogbiztonságról beszélhetünk, mikor csak a módosítók aránya és terjedelme ilyen mennyiségben jelenik meg előttünk. És nyilvánvalóan ennek függvényében kissé nehéz elhinni azokat az érveléseket, akár államtitkár úrtól, akár Szatmáry képviselőtársamtól, ami arról szólna, hogy ezek az egyszerűsítést szolgálják.
A salátatörvény indoklása szerint a módosítások célja a bürokrácia csökkentése és az adózás egyszerűsítése. A mi megítélésünk szerint ez legalább akkora hazugság, mint a minap beterjesztett közbeszerzési törvényről azt állítani, hogy az átláthatóságot segítené. Hadházy Ákos képviselőtársam „Ltt.”-ként, lenyúlástechnikai törvényként aposztrofálta. Ezt a csomagot nevezhetjük „Bbk.”-nak, tehát a beteges bürokráciakényszer salátatörvényének az adópolitikában.
Mi mást lehetne mondani erről a műről, ami csaknem 200 oldalon keresztül sorolja fel és magyarázza azokat a módosításokat, sok esetben olyan eljárásokat és újításokat bevezetve, amelyek nemhogy egyszerűsítenék a bürokratikus eljárási rendet és megfogalmazásokat, hanem éppen hogy bonyolítják azokat? Az önök által felügyelt törvény-elő-ké-szí-tés színvonalát mutatja, hogy a korábban áterőltetett jogszabályaik jelentős része jó, ha egy évet megér változtatás nélkül.
Ez alapvetően nyilvánvalóan egy indikátora Magyarország jogbiztonságának is, hogy mennyit érnek meg ezek a szabályok, és nyilván a jogalkotás komolyságát mutatja az, hogy hányszor kerül egy-egy ilyen módosítás ide elébünk. S hogy nehezebb legyen kiigazodni az önök törvénygyárában, mostanában már - ahogy jelen esetben is -, már nemcsak az alapul szolgáló törvényeket módosítgatják és javítják, hanem azok módosításait is módosítják, és a módosítások módosításainak módosítását valósítják meg sok esetben. Ez az önök értelmezésében nyilvánvalóan az átláthatóság és áttekinthetőség jegyében történik.
Ígértek önök már söralátét méretű adóbevallást, 500 milliárdos bürokráciacsökkentő csomagot, ehelyett itt vannak ezek az évente beterjesztett újabb és újabb bürokrácianövelő csomagok, amelyek vonatkozásában hevenyészett törvény-előkészítés és sorozatos módosítások miatt mintha önök is elvesztették volna már a fonalat.
De nézzük a részleteket! Elnök úr, megkérdezhetem, hogy kormányképviselő nélkül folytassam-e a felszólalást? Mert tudomásom szerint…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me