CSIZI PÉTER

Full text search

CSIZI PÉTER
CSIZI PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Mélyen tisztelt Államtitkár Úr! Pécs a kultúra városa, hiszen történelmi öröksége és mai kulturális intézményrendszere ezer szállal kötődik a magaskultúra ápolásához.
A magyar és a pécsi kulturális élet szomorú aktualitása Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zeneszerző és zongoraművész géniusz egy héttel ezelőtti halála. Kocsis Zoltán az elmúlt évtizedekben, akár karmesterként, akár a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főigazgatójaként, ha Pécsett járt, mindig telt házas koncertet adott. Mi úgy tudjuk, nemcsak a pécsi közönség rajongott érte, hanem ez a szeretet kölcsönös volt.
Kocsis Zoltán gyakran laudálta a pécsi kulturális infrastruktúrát, kiemelten az Európa kulturális fővárosa programban létrehozott világszínvonalú Kodály Központot is, amit az ország egyik legjobb, ha nem a legjobb akusztikájú koncerttermeként említett. Mélyen megrendítő és ma már történelmi tény, hogy Kocsis Zoltán utolsó fellépése, mielőtt betegsége visszavonulásra kényszerítette volna, a Művészetek Palotájában épp A csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára előadása volt, amit a Pécsi Balett közreműködésével mutattak be.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kocsis Zoltán halála nemcsak a szakma, a közönség, hanem a döntéshozók számára is kérdéseket vet föl. A kormánynak számot kell vetnie azzal, hogy mi, akik kortársai lehettünk egy nemzetközi szinten ünnepelt zenei fenoménnak, mit tehetünk Kocsis Zoltán zenei öröksége helyes ápolásáért.
Éppen ezért kérdezem az államtitkár úrtól, hogyan kívánja a kormány segíteni, hogy Kocsis Zoltán iránymutatása a magyar kulturális életben a minőségi kultúrát segítse. Mint Pécs egyik országgyűlési képviselőjét kérdezem, hogy ebből Pécs városa, a kultúra fővárosa miként tudja kivenni a részét. Várom nagy tiszteletű válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me