DR. BENE ILDIKÓ

Full text search

DR. BENE ILDIKÓ
DR. BENE ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az egészség az egyik legnagyobb értékünk, ezért minden segítséget meg kell adnunk ahhoz, hogy ezt megőrizzük. A kormány 2015 januárjában elfogadta az egészségpolitika legfontosabb irányait meghatározó Egészséges Magyarország 2014-2020 egészségügyi ágazati stratégiát. Ezen stratégia legfontosabb fejlesztési területei között van a népegészségügy.
Hazánkban, annak ellenére, hogy biztosított a 25-65 év közötti hölgyek rendszeresen szervezett méhnyakszűrése, évente mintegy 1000-1200 új méhnyakrákos megbetegedést regisztrálnak, és több mint 400-an halnak meg a betegség következtében. Ez rendkívül szomorú adat, mert a méhnyakrák megelőzhető, sőt, korai stádiumban szűrővizsgálattal nemcsak a rák, hanem a rákot megelőző állapot is könnyen kimutatható.
Epidemiológiai vizsgálatok pedig kimutatták, hogy a méhnyakrákos esetek 90 százalékában kimutatható a humán papillomavírussal való fertőzöttség. A rosszabb prognózisú méhnyakrák előfordulása azoknál a nőknél gyakori, akik ritkán vagy soha nem vesznek részt szűrővizsgálatokon, körülbelül háromszor nagyobb az esély a méhnyakrákbetegség kialakulására.
Hazánkban évente vastagbél- és végbélrák következtében több mint ötezren veszítik életüket, és tízezer új esetet diagnosztizálnak. Kiemelt fontosságúak tehát a szűréseket népszerűsítő programok. Rendkívüli jelentőségű, hogy növekedjen a szűrővizsgálatokon a részvételi arány, fontos, hogy a szűréseken való részvétel egészségkultúránk részévé váljon.
Tisztelt Államtitkár Úr! Évente több mint 30 ezren halnak meg valamilyen daganatos betegségben Magyarországon, és minden negyedik ember halálát rákos megbetegedés okozza. Az egészségügyi ellátórendszer megelőzés szemléletű fejlesztésén, a prevenciós szolgáltatások körének kiszélesítésén túl elengedhetetlen az egyén aktív részvétele egészségének megőrzése, a betegségek megelőzése terén, ennek fontosságára mindig érdemes és fel is kell hívni a figyelmet.
Kérdezem államtitkár urat, mit tesz a kormány a népegészségügyi szűrések terén, és milyen további tervek, programok vannak a szűrési aktivitás növelése tekintetében. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me