LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm szépen a kormány nevében a kérdését, és szeretném arról tájékoztatni, hogy a kormány kész arra, hogy a parlament ülésnapján negyedévről negyedévre, a felajánlott vitanapok keretében és a kormány által kezdeményezett vitanapok keretében beszéljük azt meg, hogy az európai uniós forrásokat mire használjuk.
Teljesen egyetértek azzal a céllal, amit ön megfogalmazott, hogy Magyarországon jó néhány olyan ingatlan van, amelynek a korszerűsítése elengedhetetlenül szükséges részben a rezsicsökkentés eddigi eredményeinek megtartása, részben pedig az életminőség jelentős javítása okán. 1,2 millió olyan lakóingatlan van Magyarországon, ami ipari technológiával épült, és ezenkívül van 800 ezer olyan ingatlan, ami a hatvanas-nyolcvanas években valósult meg, úgynevezett Kádár-kockák, ezek a 100 négyzetméteres házak, elsősorban vidéken vagy az agglomerációban. Ez 2 millió ingatlan; 2 millió ingatlan teljes felújítására volna szükség. Ehhez képest az ön által említett 90 milliárd forint 10 ezer ingatlan felújítását fedi be. Sokkal nagyobb volumenű és sokkal jelentősebb nemzeti program indítását kell megcéloznunk, figyelembe véve azt is, hogy Magyarországon 300 ezer üres ingatlan van, lakócélú ingatlan, amelyekből legalább 150 ezer, meggyőződésünk, lakható állapotban.
Mi ezért azt javasoltuk a kormánynak, hogy ezeket a forrásokat fordítsa azoknak az iskoláknak, óvodáknak, egészségügyi intézményeknek, kormányhivataloknak a korszerűsítésére, ahol a magyar állam dologi jellegű korszerűsítéseket, illetve dologi jellegű megtakarításokat tud elérni. Ez volt a cél, ez volt a motiváció. Semmiféle más, ön által vélelmezett célja a programnak nem volt. Örömmel jelenthetem, hogy jó néhány állami intézményben ez a korszerűsítés zajlik. A magyar állam intézményei egyébként ezek után a korszerűsítések után kiáltanak, tekintettel arra, hogy rossz dologi állapotban lévő és rossz fizikai állapotban lévő iskolákban, óvodákban, állami hivatalokban biztosítjuk az adófizetők számára a szolgáltatásokat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me