IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A foglalkoztatási salátatörvény társadalmi vitára bocsátott változatában még volt egy olyan pont, amely 18 évre emelte volna a közmunka alsó korhatárát. Mire azonban ez a módosítás a parlament elé került, eltűnt belőle ez a rész. A kormány vajon meggondolta magát?
Az eredeti módosítást azzal indokolta a tárca: „A hatályos szabályozás a fiatalt arra ösztönzi, hogy hagyja abba a tanulmányait, és a közfoglalkoztatásban dolgozzon. Tekintettel arra, hogy az elsődleges cél az, hogy a fiatalok alkalmassá váljanak a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre, amit a képzés biztosít, indokolt a törvény által tartalmazott alsó korhatár felemelése.” Azt, hogy ez kikerült a javaslatból, csak úgy lehet értelmezni, hogy a kormány mégis helyesnek tartja és továbbra is egyetért azzal, ha a szabályozás arra ösztönzi a fiatalt, hogy megszakítsa a tanulmányait, és közmunkában dolgozzon, és nem tekinti célnak azt, hogy a fiatalok képzés révén alkalmassá váljanak a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre.
A kormány pontosan tudja: a végzettség hiánya biztos út a szegénységbe és a munkanélküliségbe. Önök azzal, hogy 16 évre levitték a tankötelezettségi korhatárt, és megnyitották az utat a közmunkába, tálcán kínálták a fiataloknak a lehetőséget, hogy oktatás helyett a gyerekkori munkát válasszák, ezzel tartós nyomorba taszítva az iskolapadból kieső vagy a szegénység miatt az iskola elhagyására kényszerülő gyerekeket. 2015 első hónapjaiban 2576 gyerek dolgozott a közmunkában.
Az LMP szerint súlyos felelősség és bűn a kormány részéről hagyni, hogy végzettség nélküli fiatalok lépjenek a munkaerőpiacra. Ehelyett fel kéne emelni a tankötelezettségi korhatárt, be kéne tiltani a gyermekközmunkát, és a korai iskolaelhagyás elleni, az évek óta fiókban porosodó stratégiát végre kellene hajtani végre. Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me