DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap azon alapelvre tekintettel jött létre, amelynek értelmében a radioaktív hulladékok kezelése nem jelentett elháríthatatlan és elfogadhatatlan terhet a következő generációkra, azaz a költségeit azoknak kell megfizetni, akik a nukleárisenergia-termelés és az izotópalkalmazás aktuális hasznait élvezik.
Az atomtörvény alapján a nukleáris létesítmény üzemeltetője köteles a radioaktívhulladék-kezelés és -leszerelés költségét viselni az alapba történő befizetés útján. Azaz a hulladékkezelés költségeit az atomenergia azon alkalmazói viselik, akiknél a hulladék keletkezik.
Az alapba történő jövőbeli befizetések úgy vannak ütemezve, hogy azok az addig felhalmozott pénzállománnyal együtt biztosítsák a jelentkező költségek fedezetét.
A kormány által elfogadott nemzeti program szerint a 2080-as évekig folyamatosan jelentkező mintegy 1650 milliárd forint jelenértéke 672 milliárd forint körül mozog. Az eddig az alapba felhalmozott mintegy 246 milliárd forintot úgy kell tehát kiegészíteni a kötelező évenkénti befizetéssel, hogy az alap kezelési elveinek megfelelően rendelkezésre álljon ezen jelenértékű összeg fedezete az atomtörvényben nevesített és ön által felsorolt finanszírozandó tevékenységekre.
A szükséges összeg rendelkezésre állásának biztosítékaként az alap bevétele és év végi maradványa nem vonható el, az alapba befizetett pénzösszegeket a Magyar Államkincstár elkülönített számlán vezeti.
Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me