IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az atomenergiáról szóló törvény rendelkezik arról, hogy Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot kell létrehozni a radioaktív hulladék végleges elhelyezése érdekében, a kiégett üzemanyag átmeneti tárolása és a nukleáris üzemanyagciklus lezárása, a nukleáris létesítmény leszerelésével összefüggő feladatok finanszírozása érdekében. A törvény szerint hazánkban jelenleg az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. köteles e költséget az alap számlájára az egyes évekre megállapított összeg mértékében befizetni úgy, hogy az a feladatok végrehajtásának költségeit teljes mértékben fedezze.
A Központi Nukleáris Pénzügyi Alap pénzeszközeit kizárólag ezen célokra lehet felhasználni. Az alap beszámolójából azonban az derül ki, hogy tavaly is kevéssé tudta növelni vagyonát a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap, vagyona a sokéves befizetések ellenére is csak mintegy 255,1 milliárd forintra emelkedett. Ez az összeg azonban még időarányosan sem elég a négy blokk 1650 milliárd forintos felszámolási költségének fedezésére. A jelenlegi befizetések mellett a hiányzó pénzt a paksi erőmű 50 év alatt tudná előteremteni, miközben a reaktorok 20 év múlva leállnak. A pénzügyi vagyon növelése így messze elmarad a szükséges mértéktől.
(13.10)
Tisztelt Államtitkár Úr! Mire elég a pénz, a Nukleáris Pénzügyi Alapban összegyűjtött forrás? Ki fizeti majd a különbözetet? Hiszen még arról sincs döntés, hogy az üzemanyagciklus hogyan záródik majd: lesz-e reprocesszálás, vagy átmeneti tárolás, a végleges lerakás következik-e? Ezek költsége nagyban különbözik - mi alapján történik az alap feltöltése?
Amennyiben itthoni tárolásról, végleges lerakásról lesz szó, a Paks I. és II. működésének befejezése után, amikor már befizetés nem történik és újabb alap nem képződik, ki fizeti meg sok tíz, talán száz évig a lerakók felügyeletét és őrzését? Várom válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me