DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormányzat előző ciklusban hozott intézkedései révén, amikor az iskolák állami fenntartásba kerültek, az intézményekben tartott informatikaórák száma radikálisan csökkent. Az intézkedés következtében nagyjából ezer szaktanár hagyta el a pályát és helyezkedett el máshol. A nyáron újabb fordulat következett be, szakgimnáziummá alakultak a szakközépiskolák, az intézményekben pedig emelkedett az informatika-óraszám.
Az új helyzetben azonban már lasszóval kell fogni az informatikustanárokat. Könnyen belátható, hogy azok az informatikusok, akik valóban magas képesítéssel rendelkeznek, vagy eleve nem választják a tanári pályát, vagy pedig a diploma kézhezvételétől számított egy-két éven belül elhagyják azt. Ma már száz olyan iskoláról tudunk, ahol, bár már javában tart a tanév, az iskolaigazgatók még mindig számítástechnika-tanárt keresnek. Sok helyen már nem is szaktanárok tartják az órákat, illetve olyan esettel is lehetett találkozni a sajtóban, hogy gimnáziumi diák ment át másik iskolába órát tartani. Természettudományos, idegennyelv- és matematikatanárokból már egy ideje hiány van, de mostanra már az informatikai ismeretek oktatói is ebbe az egyre drasztikusabban fogyatkozó táborba kerültek.
Beszélnünk kell továbbá arról is, hogy ma Magyarországon 22 ezer informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. Ha az egyetemi hallgatók nem mennek a tanári pályára, a gyerekek nem tanulják meg megfelelő színvonalon az informatikai ismereteket, egyre kevesebben választják majd a főiskolákon, egyetemeken az informatika szakot, akkor a munkaerőpiaci hiány évről évre nagyobb lesz. Ha Magyarország nem akar ezen a területen is sereghajtóvá válni, akkor mindenekelőtt a hiányszakmává vált informatikus tanári pályán dolgozók helyzetét kell rendezni, újra vonzóvá kell tenni magát a hivatást.
Mindezek alapján kérdezem államtitkár urat, milyen konkrét intézkedéseket tesz a kormány annak érdekében, hogy az informatikatanárokat a pályán tartsa. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me