DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Képviselő úr felszólalásában a nemzeti érdekről beszélt. Engedje meg, hogy részben reagáljak, részben pedig, mivel nem mindennel tudok vitatkozni, ezért továbbgondoljam az elhangzottakat a nemzeti érdekek szempontjából.
Valóban alapvető nemzeti érdek, hogy érvényt szerezzünk a népszavazás eredményének, és megakadályozzuk a kvótacsomag elfogadását. Azért nemzeti érdek ez, mert a kvótacsomag súlyos társadalmi, biztonsági és kulturális kockázatokkal jár, és ezt már egyre több helyen gondolják így Európában és a világban is; elég, ha az amerikai választás eredményére gondolunk az ottani bevándorlás szempontjából. Azért is ez az érdekünk, mert az Európai Bizottság felgyorsítaná a betelepítéseket. Sajnáljuk, hogy ebben a küzdelemben, a kvótacsomag elleni küzdelemben nem számíthatunk az ellenzéki pártokra, tőlük csak bojkottra, zsarolgatásra telik, esetleg pár tucat sípra.
Ugyanakkor egy másik témát is szeretnék itt megemlíteni a nemzeti érdek szempontjából. Az is nemzeti érdek, hogy a nemzetközi viták közepette Magyarország, a magyar gazdaság is tovább erősödjön. A gazdaság már most is stabil lábakon áll, ugyanakkor ez önmagában nem elégséges feltétel, ha a családok nem érzik ezt a saját életükben. Az egyik legfontosabb feladat tehát a következő években, hogy felzárkóztassuk a magyarországi béreket a nyugat-európaiakhoz. A kormány célja, hogy jelentősen emelkedjenek a reálbérek. Ez a munka már megkezdődött, ezért folytatódik a rendvédelmi dolgozók és a pedagógusok életpályamodellje, ezért kapnak 207 ezer forinttal több bért a szakorvosok, ezért vihetnek majd 65 százalékkal több bért haza az ápolók, és ezért nő többek között a kormány- és járási hivatalokban dolgozók bére.
A versenyszférában is kedvező folyamatot láthatunk. Több mint három és fél éve tart a reálbérek növekedése, és azt szeretnénk elérni, hogy ez a folyamat felgyorsuljon. Ennek érdekében egy nagy bérmegállapodásra van szükség a munkaadók, a munkavállalók, illetve a kormány között. Ennek egyik első lépéseként a kormány 15 százalékos minimálbéremelést javasol, és 25 százalékkal emelné a garantált bérminimumot. Olyan megállapodásra van szükség, amely a versenyképességet is javítja. A kormány ezt egy nagy járulékcsökkentési programmal szeretné segíteni. Ennek keretében 2017-ben 4 százalékos járulékcsökkentés jöhet, amit további mérséklések is követhetnek majd.
A nemzeti érdek tehát azt diktálja, hogy miközben külföldön érvényt szerzünk a népszavazás eredményének, idehaza minden lehetséges eszközzel segítsük a béremeléseket. Ebben a munkában minden parlamenti pártra számítunk, függetlenül attól, hogy az ellenzék korábban nem túl sokat tett hozzá ezekhez az ügyekhez. Itt az idő, hogy végre mindenki hozzájáruljon Magyarország erősödéséhez!
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me