DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! November 8-án, nem egészen egy héttel ezelőtt az Országgyűlésben szavaztunk az Alaptörvény hetedik módosításáról. Az Alaptörvény hetedik módosítását a beterjesztő kormány azért nyújtotta be az Országgyűlésnek, mert álláspontja szerint mindenben megfelel az október 2-ai népszavazáson véleményt nyilvánító választópolgárok akaratának. Hiszen október 2-án a véleményt nyilvánító választópolgárok 98 százaléka úgy döntött, hogy nem ért egyet az Európai Unió migrációs politikájával, nem ért egyet azzal, hogy az Országgyűlés akarata nélkül kényszeríthessenek ránk idegen migránsokat, betelepíthessen az Európai Unió idegen személyeket.
November 8-án az Országgyűlés baloldali pártjai, vagy nevezzük nevén őket, a Magyar Szocialista Párt és a Gyurcsány Ferenc által fémjelzett néhány független képviselő elutasította ezt az alaptörvénymódosítást. Ezzel nem okoztak meglepetést. Az azonban meglepetésnek számít, hogy a magát nemzetinek valló Jobbik Magyarországért politikai mozgalom is elutasította az Alaptörvény módosítását. Ezzel a Jobbik bizonyította, hogy nem képesek felülemelkedni pártpolitikai érdekeiken. Megszegték ígéretüket. Mind azt az ígéretet, amit a választóknak tettek, mind pedig a kormány által vagy kormánypártok által szervezett egyeztetéseken, az Alaptörvény módosításának előkészítése során megtett ígéretüket is megszegték: nem szavazták meg az Alaptörvény módosítását.
Ezzel cserben hagyták választóikat, hiszen a Jobbik arra biztatta saját választóit, hogy vegyenek részt az október 2-ai népszavazáson, és ne azt nézzék, hogy a kormány kezdeményezte a népszavazást, ne azt nézzék, hogy a kormány javasolt egy megoldást a kialakult helyzetre, hanem vegyenek részt az ő választóik is, és szavazzanak nemmel, ahogyan a kormánypárti voksolók is nemmel szavaztak. November 8-án a Jobbik képviselői ezzel egy táborba kerültek azzal a Gyurcsány Ferenccel, aki még vízágyúkat vetett be ellenük néhány évvel ezelőtt. Akik itt voltak a teremben, vagy akik nézhették a felvételeket, azok láthatták, hogy Gyurcsány Ferenc a Jobbik háta mögött széles vigyorral örült annak, hogy a Jobbik Magyarországért megakadályozta, hogy egy nemzeti ügyben Alaptörvényt módosíthasson az Országgyűlés. Gyurcsány Ferenc és a Jobbik így egy dologban következetesek lettek most már: mindketten elutasítják, hogy a nemzeti ügyekben együttműködjenek a kormánnyal.
A kormány alaptörvénymódosítása egyébként mindenben megfelelt a népszavazáson véleményt nyilvánító választópolgárok akaratának, hiszen szinte szó szerint tartalmazta azokat a kérdéseket, azokat a válaszokat, amelyek a népszavazási kérdésből adódtak. Ezt egyébként a Jobbik is elismerte, hogy ez az alaptörvénymódosítás megfelel a választók akaratának. A zavaros ideológiai hátterű szélsőjobboldali párt ezek után mégis úgy döntött, hogy a nemzeti ügyekben nem hajlandó együttműködni a kormánnyal, nemzeti ügyekben nem hajlandó a választói véleményét képviselni, és pártpolitikai érdekből a saját politikai pecsenyéjét sütögeti itt az Országgyűlésben. Ezek miatt utasította el az Alaptörvény módosítását. Ezzel bizonyára eleget tett megbízója kérésének a Jobbik. De hogy ez a megbízó nem a választópolgárok közössége volt, az biztos.
Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy ezek után az, amit a Jobbik tesz (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy megpróbálja menteni a menthetetlent, megpróbál egy színjátékot ráerőltetni az Országgyűlésre, megpróbálja még utoljára azt a látszatot kelteni, hogy nemzeti ügyekben képes az élére állni bármilyen kezdeményezésnek, ezek után mindenki láthatja, hogy a Jobbik számára ez csak egy játékszer azért, hogy a politikai pecsenyéjét sütögethesse. (Zaj a Jobbik padsoraiban.)
(11.40)
A kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a népszavazáson véleményt nyilvánító választópolgárok akaratát képviselje itt az Országgyűlésben, de látszik, hogy ezek a választók most már - Magyarország választói - csak a kormánypártokra számíthatnak, az ellenzéki pártokra nem számíthatnak nemzeti ügyekben. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me