IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Orbán Viktor egy múlt heti konferencián arról beszélt, hogy „lezárult a gazdaságfejlesztésnek azon időszaka, amikor az ország versenyképességét az olcsó bérekre lehet alapozni”. Egy kicsit később azt mondta, hogy „a versenyképesség javítása nem képzelhető el másképpen, mint a bérek határozott emelkedésével”.
Mit tehet egy ellenzéki párt ebben az esetben, amikor ilyen elhangzik egy miniszterelnök szájából? Mit tehetek én, egy ellenzéki párt képviselője? Azt gondolom, hogy két út van előttem. Az egyik lehetőség az, hogy megnézem, miket mondott eddig, milyen úton haladt, és azt mondom, hogy amit 2010-től 2016-ig tett, azt most mind a kukába dobja. Azt mondom, hogy az egy kudarc, amibe az országot vitte, ezért szeretne most egy 180 fokos fordulatot végrehajtani Orbán Viktor. Hiszen ami az elmúlt hat évben történt, azt talán a legjobban a 2014. március 23-i beszéde - amit Szaúd-Arábiában, Rijádban tartott - foglalja össze a legjobban, ahol gazdag arab vállalkozók előtt azt mondta, hogy Magyarországon meglepően olcsó a munkaerő és rugalmas a munka törvénykönyve. A vállalkozóknak ez nyilván azt jelentette, hogy gyöngék a munkavállalók jogai. Tehát az olcsó munkaerővel versenyeztette Magyarországot. Most rájött, hogy ez mégsem működik, amit eddig tett, az egy zsákutca, és 180 fokos fordulatra van szükség.
Azonban egy ellenzéki párt képviselőjeként ezt megközelíthetem másképpen is. Nem feltétlenül kell nekem azt mondanom, nem arra kell helyeznem a hangsúlyt, hogy ami eddig elhangzott, az kudarc, hanem mondhatom azt is, amit a minap hallottam: lehet, hogy az Orbán Viktorért indított imalánc - ami azt jelenti, hogy folyamatosan, felváltva imádkoznak érte - hatékony volt, lehet, hogy működött, és Orbán Viktornak valami jó ötlet jutott az eszébe. De az is lehet, hogy a 2014-es vagy talán még a 2010-es LMP-program valahogy a kezébe került, és elkezdi megvalósítani. Mi akár még támogatnánk is, ha elindulna egy ilyen irányba.
Csakhogy ami eddig elhangzott az ő szájából, illetve a miniszterek és a szóvivők szájából, az még csak az első lépés, és az is csak sebtapasznak tűnik, egyfajta „húzd meg, ereszd meg”-nek tűnik; kevésnek tűnik ahhoz, hogy ezek ne csak szavak legyenek, hanem valóban elinduljon valami. Szeretnénk látni, hogy valóban elindulnak-e ebbe az irányba. Hallgassák csak meg a ma reggeli hírösszefoglalókat: nem nagyon volt bennük belpolitikáról szó.
A múlt héten nagyon fellángolt ez a 40 százalékos béremelés, meg még néhány hasonló dolog; nagyszerű dolgok ezek, de valamiért nem merik még nagydobra verni, talán most elemezgetik, hogy ez milyen eredményre vezet.
Mivel az oktatásról is szeretnék beszélni, sőt, erre tenném a hangsúlyt, azt szeretném kérni önöktől, tisztelt kormányzat, hogy az oktatásban is legyenek szívesek egy ilyen 180 fokos fordulatot végrehajtani. Legyenek szívesek és fejezzék be azt az őrült központosítást, ami a KLIK nevéhez kötődik, ami szemlátomást nem visz előre, folyamatosan kudarcot vallanak vele. Szüntessék meg azt a fajta megközelítést, ami olyannyira jellemző akár az önök kormányára, akár az önöket megelőző kormányzatokra is, ami mindig spórolt az oktatáson. Bárhogy is nézzük, a számok azt mutatják, hogy 2010 és 2016 között - bár Rétvári államtitkár úr nyilván majd újra elmondja a zsibbasztó mantrákat arról, hogy mennyit emelkedett az a forrás, amit az oktatásra fordítanak, de még egy általános iskolai alsó tagozatos is láthatja a számokból - ez reálértékben bizony 12 százalékos csökkenés. Fejezzék be a felsőoktatás szétverését, és főként azt, amit a vidéki főiskolák és egyetemek megszüntetése, kiszorítása jelent, hiszen ezek kulcsfontosságúak lennének a vidék megmaradása érdekében.
Engedje meg, államtitkár úr, hogy egy konkrét kérdéssel fejezzem be a hozzászólásom. Én bajai lakos vagyok, és az a hír járja, hogy Baján az Eötvös József Főiskolát fel fogják számolni az elkövetkező időszakban. Előkészületben van erre vonatkozólag egy kormányhatározat is, ha jól tudom, ami pedig arról szól, hogy ezt a 145 éves pedagógusképzést és 54 éves vízügyi felsőfokú képzést önök megszüntetik, visszaszorítják, átadják egy más város felsőoktatási intézményének, illetve a Belügyminisztérium vetett szemet rá. Talán valamiféle határvadászképzés indul? Kérem, válaszoljon: önök tényleg megszüntetik a bajai Eötvös József Főiskolát? (Taps az MSZP soraiban.)
(11.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me