BODÓ SÁNDOR

Full text search

BODÓ SÁNDOR
BODÓ SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Napjainkban a magyar kormány munkájának is köszönhetően természeti értékeink védelme kiemelt szerepet kap. Mindannyiunk számára igen fontos az, hogy olyan környezetben éljünk, tevékenykedjünk, alkossunk, amely egészséges és védelmet nyújt számunkra. Egy ország tudatos irányításához, a jövőbe tekintő gondolkodáshoz, a jelen megéléséhez szükséges, hogy vigyázzuk, óvjuk a minket körülvevő természetet, és megteremtsük a feltételeket ahhoz, hogy épségben megőrizhessük azt a következő generációk számára is.
Hajdú-Bihar megye 5. számú választókerületéhez tartozik a Hortobágyi Nemzeti Park, amelyet 1973-ban hozott létre az Országos Természetvédelmi Hivatal, ezzel kialakítva hazánk első nemzeti parkját. Területe óriási, mintegy 82 ezer hektár, és fontos elmondanunk azt is, hogy 1999-ben felkerült a világ kulturális és természeti örökségeinek listájára is. Páratlan élővilág található itt, amely hozzátartozik országunk kincseihez.
Fontos kiemelnünk, hogy az itt található halastavak és mocsarak gazdag madárvilágot tartanak el, ami azt jelenti, hogy a természeti adottságoknak köszönhetően mintegy 330 madárfaj él a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Óriási szám ez. Évszakváltások idején, tavasszal és ősszel a költöző madarak tízezrei pihennek meg itt, a Hortobágyon, ritka ragadozó madarak kíséretében. Vagyis elmondhatjuk azt, hogy ez az ország legnagyobb madárszállója.
Éppen ezért bír kiemelt jelentőséggel az, hogy itt van az ország egyetlen madárkórháza, amelyet a Madárkórház Alapítvány működtet. A 2016-os év azért is bír nagy jelentőséggel, mert idén ősszel ünnepeltük a szervezett madárgyógyítás 25. évfordulóját, illetve a Hortobágyi Madárpark is az idén lett 10 éves. A következő nemzedékek neveléséhez feltétlenül szükséges az, hogy megismerhessék környezetüket, hazánk élővilágát. A kórház amellett, hogy sérült, beteg állatok gyógyítását végzi nap mint nap, nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy megismertesse az emberekkel a gyógyítás módját, a madarak életkörülményeit és szükségleteit.
A kórház nyitott, a látványkórházban lehetőség van arra is, hogy betekintést kaphassunk egy-egy madár életének megmentésébe. Fontos, nevelő jelleggel bír mindez. A gyógyult madarakat gondos ellátás után visszaengedik a természetbe, hogy környezetünk részeként a fejlődést fenntartsák. Ahogy az alapítvány fogalmaz: „Célunk ezen tevékenységekkel kapcsolatos tudományos kutatás végzése, a tevékenység bemutatása és oktatása, a feladatok ellátására intézmény, elsősorban madárkórház létrehozása és üzemeltetése.”
Tudom, hogy mindehhez óriási elhivatottságra és csapatmunkára van szükség. Engedjék meg, hogy köszönetet mondjak az itt dolgozó szakembereknek és a számos önkéntesnek, akik segítik ezt a nagyon fontos munkát. Éppen ezért a madárgyógyítás 25. évfordulóján kívánok az egész csapatnak még sok hasznos évet, és bízom benne, hogy a madárpark további fejlesztésére alkalom nyílik a jövőben is. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me