DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Abban biztosan egyetértünk, hogy aggódnunk kell a dohányzók egészsége érdekében, és valóban minden eszközzel segíteni kell azt, hogy a leszokásukat létre lehessen hozni, segíteni lehessen. A film, az ön által említett film többek között az elektronikus cigaretták használatáról és a dohányzás egészségkárosító hatásairól szól. Az abban szereplő állítások szerint egymilliárd ember biztosan meg fog halni a dohányzással kapcsolatos szokások, szabályozások és gazdasági lobbiérdekek következtében.
Magyarországon az elektronikus cigaretták és dohányzást imitáló elektronikus eszközök kiskereskedelme a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény szabályainak betartatásával folytatható. Ez a törvény kizárólag a nemzeti dohányboltokban engedélyezi ezeknek a termékeknek az árusítását, csak olyan terméket lehet forgalomba hozni, amelyeket előzetesen az egészségügyi hatóságok laboratóriumban bevizsgáltak és engedélyeztek.
Magyarország esetében ez döntően a 2014. április 3-i Európai parlamenti és tanácsi irányelv és az ehhez kapcsolódó szabályozás alapján történik. Hazánkat mint az EU tagállamát az EU-jogszabályok harmonizálására kötelezték, így az elektromos cigarettákra vonatkozó szabályozás átültetése is természetesen fontos és kötelező számunkra. A kormány kiemelt célkitűzése, hogy minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon. Ennek része a dohánytermékek - bele-értve a szabályozás szempontjából az elektronikus cigarettákat és a dohányzást imitáló elektronikus eszközöket is - széles körű kiskereskedelmi beszerezhetőségének, illetve a dohánytermékek megjelenésének korlátok közé szorítása. Ez azt jelenti, hogy a dohánytermékek értékesítése fiatalkorúak elől elzárt módon történik, így a dohánytermékek fiatalkorúak számára nem vagy csak nagyon nehezen hozzáférhetők.
Az elektronikus cigaretta, az utántöltő flakon és a dohányzást imitáló elektronikus eszköz forgalomba hozatalának és az ezzel kapcsolatos változások bejelentésére vonatkozó igazgatási és szolgáltatási díjakról a 30/2016. EMMI-rendelet tartalmaz részletszabályokat. A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló, ’99-ben született törvény szintén rendelkezik az említett új dohányzási célú eszközökről. E törvény hatálya kiterjed egyebek mellett az elektronikus cigaretták, az utántöltő flakonok és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök használatára is.
A törvény célja a méltányolható fogyasztási szokások elismerése mellett a magyar lakosság kedvezőtlen népegészségügyi mutatóinak javítása. Ennek része a nyilvános helyeken történő dohányzással szembeni védelem a nemdohányzók, valamint az életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt egyébként fokozott védelmet igénylő személyek részére.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me