DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A kormány nagyon komolyan veszi az ilyen jellegű problémákat, és valóban igaza van: egyrészt életminőség szempontjából, másrészt az ország versenyképességének szempontjából igenis nagyon fontos, hogy az úthálózatunk megfelelő minőségű legyen.
Az M86-os gyorsforgalmi út 2016. október 27-ei ünnepélyes átadásával Szombathelyet is bekötöttük az országos gyorsforgalmi úthálózatba, és letereltük a tranzit nehézgépjármű-forgalmat a 86-os számú főút mellett elhelyezkedő településekről, jelentősen javítva az ott élők életkörülményeit.
Győr-Moson-Sopron megyét érintően további jelentős fejlesztés a jelenleg kétszer egysávos M15-ös autóút kétszer kétsávosra történő átépítése az M1 autópályától az országhatárig, ami a rajkai határátkelőhely közúti akadálymentesítésével együtt jelenleg előkészítés alatt áll. A beruházás a tervek szerint 2019-re készül el. Az M85-ös autóút Csorna-Sopron-országhatár megépítésével a közeljövőben Sopron bekötése is megvalósul. A Csorna elkerülő második üteme jelenleg kivitelezés alatt áll, a tervezett átadás 2019. első negyedévében várható. A további szakaszok előkészítés alatt állnak, megvalósulásuk 2021-22 körül várható. A 83-as számú főút Győr-Pápa főút fejlesztése első ütemében a tervek között szerepel Győr M1-es csomópont átépítése, bővítése. Jelenleg az előkészítési munkálatok vannak folyamatban. A 813-as számú főút Győr keleti elkerülő első üteme 2015-ben már meg is valósult, a második ütem befejezése idén év végén várható, a harmadik ütem pedig 2018 első félévében készül el. A fertődi kastély előtti összekötő út új nyomvonalra történő elhelyezése jelenleg engedélyeztetés alatt áll.
Az országos közúthálózat felújítása részben európai uniós, részben pedig költségvetési forrásokból valósul meg. A terület- és településfejlesztési operatív program a települések távlati fejlesztési céljait támogató források megteremtésével kívánja a helyi igényeket kielégíteni. Győr-Moson-Sopron megyében hét projektet adtak be, amelyek előkészítése folyamatban van, kivitelezésük 2017-ben várható. A felújításra tervezett útszakaszok hossza jelenleg 12 kilométer.
A kormány döntése szerint 2016-ban költségvetési forrásból valósul meg a komplex útfelújítási program. A program az elmúlt évek közlekedésbiztonságot javító útfelújítások, útfejlesztések megvalósítására irányuló, nagyrészt főutakat, ugyanakkor mellékutakat is magában foglaló programjának a folytatása. Az idei évben megvalósuló, a legrosszabb állapotú útszakaszokat érintő program kivitelezése nagyrészt már be is fejeződött. A program keretében a megye főútjain kilenc szakaszon, összesen 23 kilométer út újult meg. Ezen túlmenően az 1401-es jelű mellékúton 2,1 kilométer útszakasz felújítása tervezett.
2017-ben a komplex útfelújítási program folytatásaként további, közlekedésbiztonságot javító útfelújítások és útfejlesztések megvalósítása várható költségvetési forrásból. A kormány már döntött a program szükségességéről, az előkészületek folyamatban vannak, összesen legfeljebb 100 milliárd forint összegű útfelújításokat tervezünk, az alsórendű utaktól az autópályáig minden országos közúton. A közútkezelő a projektek megvalósításáig üzemeltetési és karbantartási tevékenysége során öt évre mintegy 400 milliárd forint értékben megkötött országos szerződése terhére folyamatosan gondoskodik a balesetveszélyes helyek felszámolásáról, a forgalom biztonságos lebonyolítása érdekében.
Képviselő úr, úgy érzem, hogy mindezek a folyamatok természetesen az önök segítségével is, azzal, hogy felhívják a figyelmet a legveszélyesebb, legelavultabb útszakaszokra, egyrészt az emberek életminőségét, másrészt Magyarország versenyképességét is tovább fogják javítani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me