LEPSÉNYI ISTVÁN

Full text search

LEPSÉNYI ISTVÁN
LEPSÉNYI ISTVÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Jedlik Ányos-tervben megfogalmazottak szerint a kormányzat célkitűzése a piac ösztönzése, a megfelelő infrastruktúra biztosítása és a jogszabályok kialakítása. Az elektromos gépjárművek elterjesztéséhez nem olyan régen hirdettünk meg egy pályázatot, amelynek keretében megvásárolt új elektromos kocsinként másfél millió forint támogatást biztosítunk.
Az ez évben és jövő évben rendelkezésre álló keretösszegből számításaink szerint több mint 3 ezer elektromos autó vásárolható meg, tehát érezhetően nőni fog az elektromos járművek parkja. Az is nagyon fontos, hogy az elektromosgépjármű-flották további fejlesztését, az állami tulajdonban lévő flották fejlesztését határoztuk el, és évente mintegy 50, tisztán elektromos autó beszerzésére, illetve cseréjére kerül sor.
Nagyon fontosnak tartjuk a közösségi közlekedés fejlesztését. A tárca támogatása révén Budapesten 20 darab magyar gyártású elektromos autóbusz üzemel a BKV járműállományában, és a nemzeti autóbuszgyártási stratégia hangsúlyos elemeként szerepeltetjük az elektromos buszok gyártását és azok felhasználását a városi közösségi közlekedési fejlesztésben, remélhetőleg Egerben is.
Az elektromos töltőhálózat fejlesztése érdekében szintén pályázatot írtunk ki a 15 ezernél nagyobb lakosságszámú települések részére. A pályázatban jelen pillanatban 1 milliárd 250 ezer (sic!) forint áll rendelkezésre, és ebből 500 töltőt lehet telepíteni. Ez ezer töltési pontot jelent, és jelenleg már 44 önkormányzat benyújtotta a pályázatát. A már elfogadott jogszabályi kedvezményeken túl jelenleg folyik egy olyan átfogó jogszabályi javaslatcsomag kidolgozása, amely többek között az elektromos töltők telepítésének segítését és engedélyezésének a gyorsítását biztosítja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me