CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Sajnálom, hogy a hétvégi sajtót nem tanulmányozta - itt az utolsó mondatával kapcsolatos gondolatra utalnék. Ugyanis ha tanulmányozta volna, megtudhatta volna azt, hogy pontosan pénteken történt egy olyan jellegű tanácskozás (Ikotity István: Csökkentették az MNB-ben a fizetéseket?), amelynek eredményeképpen eljuthatunk oda, hogy egy több évre megfogalmazott program keretében jelentős mértékben fognak növekedni a bérek. (Gőgös Zoltán: Bruttó!) Nettó bérek és a reálbér tekintetében is. Javaslom, hogy nézze a sajtót, és a továbbiakban is kövesse a sajtó híreit, mert ezek a tárgyalások folytatódnak, és nemsokára e tekintetben komoly döntések fognak megszületni.
Szeretném arra is felhívni a figyelmét - ha tanulmányozza a Nemzeti Bankról szóló törvényt, ezt tudhatja -, hogy a Nemzeti Bank a tevékenységét a kormánytól függetlenül végzi. (Gőgös Zoltán: De a plafont megállapíthatja a parlament!) Továbbá Magyarország Alaptörvényének és az Országgyűlés házszabályának rendelkezései szerint a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez ugyanúgy be tud nyújtani egy kérdést, mint ahogy a kormány tagjaihoz. (Gőgös Zoltán: Csak nem válaszol, az a baj!) És a Nemzeti Bank béremelésével kapcsolatos kérdést talán ők jobban meg tudják válaszolni, mint a kormány bármelyik tagja.
Ön azt mondta, hogy aránytalanul magas béremelkedés következett be arányaiban a Nemzeti Banknál, ezért szeretném felhívni a figyelmét arra, amit ebben a Házban már többször elmondtunk, hogy az elmúlt időszakban, 2010 és ’16 között a reálbérek 15 százalékkal emelkedtek 2015 végéig, és ebben az évben 7,5 százalékkal növekedett a reálbér. Ha összességében nézzük, akkor ez azt jelenti, hogy jóval 20 százalék fölötti emelkedésről beszélhetünk 2010-2016 távlatában.
Úgyhogy az ön által elmondottakat figyelembe véve azt javaslom, hogy az MNB-hez forduljon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az MNB fizetésemelései kapcsán, a tényeket pedig ne elhallgassa, hanem azokat tanulmányozza, és ebben az esetben…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me