TELEKI LÁSZLÓ

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormányzat miért nem akarja behajtani a hátrányos helyzetű cigányok munkába segítésére szánt pénzeket, amelyeket Farkas Flóriánék tüntettek el az Országos Roma Önkormányzatban? Miként lehetséges az, hogy a kormányzat orra elől az Országos Roma Önkormányzat az ingatlan vagyonát ki tudja menekíteni egy foglalkoztatási szövetkezetbe, miközben 1,6 milliárd forinttal tartozik? Mi lesz azzal az ingatlan vagyonnal, ami a foglalkoztatási szövetkezetek birtokába került, azt követően, ha megszűnésre kerül az ilyen típusú szövetkezet?
Ezt a három kérdést azért kívánom feltenni, tisztelt államtitkár úr - nagyon sokszor elbeszélgetünk egymás mellett -, mert a magyarországi romák érzékelik annak az 1,6 milliárd forintnak a hiányát, amit az országos cigány önkormányzatból eltüntettek. Azért érzékelik, mert nagyon sokszor nemcsak a „Híd a munka világába” foglalkoztatási programokból hiányzik ez a pénz, hanem a teljes családi büdzséből, költségvetésből hiányzik, és nagyon sok esetben mélyszegénységben vannak ezek a romák azért, mert nem tudtak bekerülni egy olyan programba, amelyet az Európai Unió is támogatott, illetve a magyar kormány is adott hozzá különböző forrásokat.
Ezért én azt gondolom, nagyon aktuális, hogy akarnak-e segíteni azokon a roma családokon, cigány családokon, amelyek abban a helyzetbe kerültek, hogy a program miatt nem tudtak bekerülni egy olyan foglalkoztatási rendszerbe, ahol a saját családjuk megélhetését tudták volna biztosítani. Nem is csak a megélhetés, ami, azt gondolom, nagyon fontos, hanem a továbbtanulási lehetőségtől is megfosztják ebben az esetben azokat a gyerekeket, akik ebbe a helyzetbe kerültek a családjukon keresztül.
Tehát igazán mind a három, illetve, amit még pluszban feltettem, azzal együtt mind a négy kérdés nagyon fontos lehet, hogy a magyarországi romák integrációjához akarnak-e segítséget nyújtani. Tudom, hogy az a válasza, hogy az oktatásban annyi mindent segítenek, de kérdés az, hogy számonkérik-e az Országos Roma Önkormányzatot, hogy a pénzherdálást hogyan és miképpen akarják befejezni. Azt látom, hogy önök ezt a kérdést nem akarják elvarrni, ezért a társadalomban továbbra is felvetődnek olyan kérdések, hogy kívánnak-e ezzel a kérdéssel komolyan és mélyrehatóan foglalkozni. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me