DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Hosszú idő után végre erre a kérdésre itt rátérhetünk, a parlamentben napirendre került ez a kérdés.
Két jó hírem is van képviselő úrnak. Az egyik, hogy a sportorvosi vizsgálatok az érvényes tajszámmal rendelkező amatőr sportolók számára a jogszabályok szerint térítésmentesek. (Tukacs István: Nem az!) Nyilván a sporttörvény már az 1. §-ában rögzíti, hogy hivatásos sportoló az a versenyző, aki jövedelemszerzési céllal, foglalkozásszerűn folytat sporttevékenységet, és minden más sportoló amatőrnek minősül. Másrészről pedig azok, akik a legfiatalabbak vagy a legidősebbek, tehát 18 éven aluliak vagy 65 év felettiek és versenyszerűen sportolnak, az ő esetükben évente két alkalommal kell sportorvosi vizsgálaton részt venni, az őket érintő díjakat az OSEI, az Országos Sportegészségügyi Intézet a felére mérsékelte, tehát megfelezte azokat a díjat, amiket nekik kell fizetni.
A hivatásos sportolók esetében a sportorvosi vizsgálatnak van egy alapdíja, ez 9700 forint. A kiegészítő vizsgálatok térítési díjaként pedig az adott ellátásnak az Egészségbiztosítási Alap szerinti finanszírozási díját kell megfizetni.
A sportorvosi vizsgálat része a kitöltött sportorvosi kérdőív egyeztetése, az anamnézis felvétele, a fizikális vizsgálat. A sportorvosi vizsgálatokról szóló szakmai útmutatóban azonban meghatározásra kerül, hogy mely sportágak esetében milyen kiegészítő szakvizsgálatokra van még további szükség. Ezek a kiegészítő szakvizsgálatok sportorvosi beutalás alapján szintén térítésmentesen igénybe vehetők az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott szakrendeléseken.
Minden sportágban egységesen szükséges az, hogy valamennyi sportorvosi vizsgálat kiegészítéseként különböző vizsgálatok, így például vizeletvizsgálat, EKG-vizsgálat történjen. Ezek a vizsgálatok szintén térítésmentesen vehetők igénybe az Egészségbiztosítási Alap által finanszírozott szakrendeléseken. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me