DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: (Hangosítási hiba.) Furcsa betelepítési ügyekben hallgatni annak a baloldalnak a képviselőjét, amelyik még kormányon, amikor baloldali kormány volt, arra tett javaslatot - és ez a javaslat a kormányülést is megjárta -, hogy egymillió embert telepítsenek Magyarországra.
Furcsa önöktől hallani (Dr. Varga László: Nem baj, hogy nem halljuk?! El tudjuk képzelni nagyjából, hogy mit mondasz!) Furcsa önöktől hallani azokat a hozzászólásokat, ha tudjuk, hogy a baloldali pártok még egy évvel ezelőtt is aláírást gyűjtöttek a betelepítés mellett. Furcsa önöktől hallgatni ezeket a hozzászólásokat, ha tudjuk, hogy önök, amikor Brüsszel nyilvánosságra hozta a betelepítési terveket, hallgatólagosan végig támogatták azt, és ma sem támogatják a népszavazásból fakadó alaptörvénymódosítást.
Szeretném önnek is elmondani, hogy a letelepedési kötvény nem bevándorlási, hanem befektetési kérdés, idegeneket betelepíteni a bevándorláspárti baloldal akar. A letelepedési kötvény bevezetésére 2012-ben azért volt szükség, mert abban az évben a magyar gazdaság, a baloldali ténykedésnek is köszönhetően le volt értékelve, forráshiányos időszak volt ez, annak minden következményével. Ennek enyhítésére, több más eszköz mellett, a letelepedési-kötvény-program is megfelelőnek bizonyult.
A gazdaság azonban ma már jóval stabilabb lábakon áll, ezt a felminősítések is jelzik, ezért a kormány elrendelte a kötvényprogramok felülvizsgálatát. Azonban az a felülvizsgálat még nem ért a végére, és egyébként sem született még végleges döntés, az NGM az év végéig terjeszti elő majd javaslatát. (Gúr Nándor: Ott van a Gazdasági bizottság döntése! Nem tudod a mai nap történéseit?)
Önök hétről hétre különböző ügyekben szólalnak itt fel a tisztelt Házban, az imént is az állampolgárok életére hivatkozott, és amikor felszólalnak, rendre figyelmen kívül hagyják azokat az intézkedéseket, történéseket, amelyek jelentősen befolyásolják az ország mindennapjait.
(11.10)
Önök a tényeket is figyelmen kívül hagyják. Ön az állampolgárok életére hivatkozott, de nem hallom, hogy arról beszélne, hogy növekedő pályán van a gazdaság; hogy több mint 600 ezer emberrel többen dolgoznak 2010-hez képest; hogy összesen 50 százalékos béremelésre számíthatnak a rendvédelmi dolgozók és a pedagógusok; hogy (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Külföldön…) sikerült megvédeni a nyugdíjak értékét, míg önök egyhavi nyugdíjat vettek el tőlük. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Magatoktól kell megvédeni őket.)
Önök például pár hónappal ezelőtt rendre felhozták itt az egészségügy kérdését, ami egyébként valóban fontos kérdés, de most meg hallgatnak arról, hogy 207 ezer forintos béremelésben részesülnek a szakorvosok, az ápolók pedig több év leforgása alatt 65 százalékos béremelést kapnak. Ha önöknek valóban fontos például az egészségügy helyzete, akkor miért nem támogatják és miért nem üdvözlik ezeket a lépéseket? Egyébként a járási hivatalokban dolgozók és a kormányhivatalokban dolgozók is több bért kapnak (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Ki nem támogatja? Miért hazudsz?), és ezek a béremelések a piaci szférában is érzékeltetik a hatásukat. Az első hét hónapban több mint 7 százalékkal növekedtek az átlagbérek.
Csak hogy még egy dolgot említsek, amit önök csak úgy eldobnak, miközben korábban támogatták: január 1-jétől csökken a legfontosabb élelmiszerek áfája. Egy olyan intézkedésről van szó, amit korábban önök is támogattak. Az tehát, hogy a legfontosabb dolgokban Magyarország egységes, lehetővé tette, hogy sok közös eredményt érjünk el. Én nagyon sajnálom, hogy az MSZP nem részese ennek a történetnek. (Gőgös Zoltán: Minden miniszternek helikoptert!)
Tisztelt Ház! Feltehetjük ezek után a kérdést: mi az oka annak, hogy az MSZP mintha kívül lenne az ország történésein, és nem vesz tudomást a közös eredményekről? Én arra a következtetésre jutottam, az az elsődleges oka ennek, hogy (Dr. Varga László: Hangosabban, nem halljuk egyáltalán!) már megint megkezdődött a szokásos baloldali casting, a szokásos választás előtti marakodás. A baloldali pártok az ország dolgaival ilyenkor kevésbé törődnek, legfeljebb az osztozkodással, a konccal és az elérhető pozíciókkal. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Te se erről beszéljél!)
Ezért van az, hogy arról olvashatunk, hogy a parlamenti munkát egyébként hanyagoló Demokratikus Koalíció megállapodott az MSZP-vel a budapesti jelöltekről. Nem tudom, az itt ülő képviselők hallottak-e erről (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Még egy kicsit arról, amit Orbán mondott…), és ha hallottak erről, akkor kíváncsiak lennénk, hogy mi erről a véleményük. (Gőgös Zoltán: Helikopterek!) Újra megkezdődött tehát a hatalomra éhezők viadala, sokadik évad már ez. Ez pedig nem sok jót ígér sem az országnak, sem pedig a baloldali szavazóknak. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Miért nem kérdezted meg a bulibáró haverodat?)
Két dolgot szeretnék rögzíteni végül betelepítési ügyekben. (Gúr Nándor: Bulibáró helikopteres haverod!) Nem fogadunk el kioktatást attól a baloldaltól, amelyik, amikor kormányon volt, 1 millió embert telepített volna Magyarországra. Másodsorban, az MSZP belügye, hogy hogyan készül a 2018-as választásokra, de azért mi arra kérjük önöket, hogy ha már a közös erőfeszítésekben nem vesznek részt, akkor legalább (Gúr Nándor: Siralmas vagy!) ne tagadják el a közös eredményeket, azért sem, mert sok millió ember munkája van benne. Köszönöm a figyelmet. (Gúr Nándor: Támogattátok volna az MSZP szeptember 12-ei törvényjavaslatát. - Dr. Varga László: Biztos jó volt, de nem hallottuk egyáltalán! - Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me