DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Úgy látszik, egy év alatt nagyon megkopnak az emlékeink itt a parlamenti patkóban, hogy pontosan mi történt az egyházügyi törvény módosításával kapcsolatban, ezért több mindent engedjen meg, hogy pontosítsak abból, amit ön mondott.
Először is a bíróság nem tudja kötelezni Magyarországot a statútum alapján a törvények megváltoztatására. Itt egy kártérítési perben folyt le egy eljárás, amelyben egyébként hat kérelmezővel megállapodtunk, három kérelmezővel részmegállapodás született, és csak a maradékban kellett utána a bíróságnak döntést hoznia. De ez a kormányzati, korábbi ajánlathoz közeli összegszerűségben határozta meg azt, amit a magyar államnak fizetnie kellett a felpereseknek.
Ugyanakkor a magyar kormány az Alkotmánybíróság korábbi döntései és az EJEB döntései alapján, tehát a strasbourgi döntések alapján egy módosító javaslatot beterjesztett ide, a parlament elé, ami mivel kétharmados törvényt jelent, ezért az ellenzéki pártok közül valakinek támogatni kellett volna. Ebből látszódik, hogy az ellenzéki pártoknak éles helyzetben mekkora felelősségérzetük van a törvényalkotásban, amikor valamelyest kormányzati részfelelősségük van, hiszen egy kétharmados törvénynél most már az ellenzéknek is fontos a szavazata, és ezt majd meglátjuk persze november 8-án is. De az előző évi ilyesfajta mércénél, amikor a korábban hangoztatott változásokat törvényjavaslati formába öntötte a kormányzat, akkor bizony, amikor szavazásra került a sor, akkor ezt egyik ellenzéki párt sem támogatta.
A javaslatban egyébként három típus volt: vallási egyesület, nyilvántartásba vett egyház és bejegyezett egyház; tehát nem öt, ahogy a képviselő úr mondta, hanem három. 400 főnyi 1 százalékos szja-felajánlásra lett volna szükség a nyilvántartásba vett egyház státusz eléréséhez. Tehát ez is másként van, mint ahogy a képviselő úr fogalmazott. Az LMP sem zárkózott el ettől a módosításból az elején, csak végül mégis ellene szavazott ennek a javaslatnak.
A nemzetközi gyakorlat nem azt írja elő, hogy minden egyházat egyenlő jogszabályi mércével kell mérni, hanem objektívnek kell lennie annak a kritériumrendszernek, ami alapján nyilván a kisebb egyházzal másképp működik együtt a kormányzat, mint egy nagyobb egyházzal. Egy évvel ezelőtt mi megpróbáltuk ezt a helyzetet rendezni, az önök nem szavazata miatt nem sikerült ezt a helyzetet rendezni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me