SZABÓ SÁNDOR

Full text search

SZABÓ SÁNDOR
SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A múlt hónapban helyezte hatályon kívül a kormány azt a 2011-es határozatát, amely a devizahitelesek megsegítését célzó szociális családiház-építési programról szól. A program megvalósítására akkortájt Ócsát találták meg, ahol a most hatályon kívül helyezett kormányhatározat szerint 66 hektáron több mint 500 házat terveztek felépíteni intézményi bővítéssel; ehelyett 80 családi ház épült meg, intézmények nélkül.
Mint ismeretes, már akkor több szakértő számokkal igazolta, hogy a projekt méregdrága, a közel 2,7 milliárd forintból 80 családi ház helyett több szociális bérlakást lehetett megvalósítani, akár úgy, hogy családi házakat vagy lakásokat alakítanak át szociális bérlakássá. Akkoriban vidéken 7-8 millió forintért lehetett volna venni családi házat, de még Budapesten is 10 millióért lakást, ehelyett Ócsán 34 millió forintot költött a kormány egyetlen házra úgy, hogy egyébként még a fűtést sem korszerűen oldották meg. A fatárolót, öntözésre szánt kutat is kihagyták, mert az valahogy már nem fért bele a félmillió forintos négyzetméterenkénti árba.
Nagy nehezen aztán azért megépült a lakópark, a Nemzeti Eszközkezelő kapta meg kezelésbe a lakóparkot. A 80 lakás igencsak lassan népesült be, mert először a pályázati feltételek voltak szigorúak, meg nyilván egy lakott településtől öt kilométerre lévő telepre nem nagyon akartak költözni, ahol ráadásul a közlekedés is elég gyatra volt. Végül aztán több ütemben, 2014 novemberében sikerült mind a 80 ház bérletére szerződést kötnie a NET Zrt.-nek.
A hatályon kívül helyezett határozat után azonban kérdések merülnek fel, amelyeket, azt gondolom, tisztázni illene és kellene. Ön szerint helyénvaló-e, hogy egy szociális családi ház építése félmillió forint/négyzetméterbe kerül? Megvizsgálták-e, hogy miért került a piaci ár többszörösébe a lakópark megépítése? Miért helyezték hatályon kívül a 2011-es határozatot, hiszen ma is van számtalan devizahiteles, aki segítségre szorul? Vagy ők már nem fontosak? Várom válaszát, államtitkár úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me