CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Bár az eredeti kérdésében nem szerepeltek ezek a kérdések, de mindenképpen szeretnék válaszolni. Remélem, hogy megnyugtató válaszokat fog kapni, hisz a gondolataiból és a kérdéseiből - mind az írásban, mind a szóban megfogalmazott kérdéseiből - az derült ki, hogy nem tájékozott kellően a tekintetben, hogy milyen célok és milyen okok motiválták a szakképzés átalakítását. Kettőt mindenképpen szeretnék megemlíteni, amelyek összefüggenek az ön gondolataival és a kérdésével.
Az egyik legfontosabb cél az volt, hogy a szakképzés, a szakképzésben eltöltött évek ne jelentsenek zsákutcát az ott tanulók számára, s intézménytípustól függetlenül mindenki számára lehetőség nyíljon a továbbtanulásra.
A másik fő cél az volt, hogy úgy alakítsuk át a szakképző intézményeket és a szakképzést magát, hogy a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzés alakuljon ki, olyan képességek és tudás jöjjön létre a leendő szakmunkások birtokában, amivel eredményesen el tudnak helyezkedni, és jó munkát tudnak végezni. Ezért vontuk be többek között a vállalkozók világát, a gazdaságot legjobban ismerő társaságot, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát abba az átalakító munkába, ami az elmúlt időszakban történt.
De hogy a szakgimnáziumokról és az ott folyó képzésekről is beszéljek: természetesen mind a pedagógusok, mind a szakoktatók megbecsülése folyamatosan történik. A pedagógusok béremelése ezt jelenti, és a szakoktatók felvételét és megbecsülését is nagyon-nagyon fontosnak tartjuk. De hogy megfelelő tudással rendelkezzenek a szakgimnáziumban tanuló diákok, már többször elmondtuk, hogy az ottani érettségi egyenrangú a gimnáziumi érettségivel, a szakképzésben viszont több tudást tudnak magukénak, hisz emelt óraszámban is tanulhatják a szakmájukhoz, a szakképesítésükhöz szorosan kapcsolódó anyagokat.
Tehát nem igaz az, amit állít, hogy a szakképző iskolákban a szakképzést nem megfelelő hangsúllyal és megfelelő módon végzik az ott dolgozó pedagógusok. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me