SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy örömmel látjuk, hogy végre hat év után sikerült egy olyan dohányzással összefüggő törvényjavaslatot a Ház elé hozni, amit jó szívvel támogatni is tudunk, és ezzel le is lövöm az elején a poént. Két dologról szól ez a javaslat, vagy két része van. Mind a kettő olyan kérdést érint, amit a Jobbik következetesen most már több mint egy éve képvisel, és ezt számos alkalommal is elmondtuk itt a Ház előtt, akkor még részben vitatkozva fideszes képviselőkkel is ebben a kérdésben.
Az egyik az, hogy egyáltalán dohányterméknek minősül-e az elektromos cigaretta. Az elektromos… - a kormányzati kommunikáció továbbra is elektronikusról szól, de majd talán ezen is túlugrunk valamikor, tehát elektromos cigarettáról beszélünk, nem dohánytermék. Az elektromos cigaretta nem dohánytermék, és az elektromos cigarettát használó személy nem dohányos.
Ez nagyon fontos. Nagyon örülünk, hogy ebben a felismerésben végre sikerült önöknek is ide eljutni, ezt valamennyire azért a magunk sikerének is értékeljük és annak, tényleg köszönöm, hogy államtitkár úr valóban tartotta az ígéretét, és elmélyedt azokban a szakmai tanulmányokban, amelyeket én néhány hónappal ezelőtt az elektromos cigaretta hatásairól átadtam neki. Talán ennek is köszönhető ez a szemléletváltás, meg nyilván azoknak a civileknek, akik ebben a témában dolgoztak, elsősorban a Villanypára Egyesületnek.
(17.50)
A második kérdés pedig az, amit Pesti képviselő úr is említett, nevezetesen, hogy önök végre elismerik azt, hogy az elektromos cigaretta nem dohánytermék, nyilván megteremti annak a lehetőségét, amit mi szintén sok alkalommal kritizáltunk, hogy ne csak dohánytermékek között, ne csak trafikokban lehessen árusítani. Bízom benne, hogy ezzel kapcsolatban majd a vonatkozó kormányrendeletek is hamarosan meg fognak születni.
Magával a szándékkal természetesen korábban is egyetértettünk, hogy a dohányzást vissza kell szorítani. Ez ügyben voltak vitáink, legyen szó akár a trafiktörvényről, amire Pesti képviselő úr is utalt. Most ne menjünk bele abba, hogy önök hogyan, milyen módon és kiknek osztogattak trafikokat, ez egy külön vita lehet, és már elég sokat vitatkoztunk erről, de azt nyilvánvalóan látjuk, hogy a fiatalkorúak dohányzásról való leszoktatása, a dohánytermékek forgalmának a visszaszorítása, illetve rendszerben tartása szempontjából ezek természetesen jó intézkedések voltak. Vonatkozik ez egyébként magára a dohányforgalmazásra is. Bízunk benne, hogy az elektromos cigarettát is megfelelő garanciák között lehet majd árusítani, hogy a kiskorúak védelme itt is érvényesülni fog.
Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet még egy-két problémára. Az egyik a jövedéki adó és a regisztrációs díj kérdése, ami jelenleg olyan magas, hogy könnyen ellehetetleníti az elektromos cigaretta forgalmazását. A másik pedig az ízesítések beszűkítése, amit az EMMI tervez. Itt azért lehetne valamilyen értelmes kompromisszumot kötni és megvizsgálni, hogy hogyan lehetne az ízesítést csökkenteni vagy néhány ízvilágot kivezetni, például olyanokat, amelyek a kiskorúak számára különösen vonzóak lehetnek; de semmiképpen sem tartanám jónak és helyesnek, ha az ízesítést megszüntetnénk, mert ezzel valójában az elektromos cigaretta értelme szűnne meg, és a fogyasztók számára nyilvánvalóan nem lenne vonzó.
Tehát támogatni tudjuk a javaslatot. Több szempontból látjuk és érezzük, hogy a mi korábbi véleményünk tükröződik ebből vissza. Bízunk benne, hogy a megfelelő részletszabályozás a jövőben, lehetőleg még az idén meg fog születni egyrészt azzal kapcsolatban, hogy hogyan, milyen formában fogják feloldani azt a korlátozást, ami most az elektromos cigaretta kapcsán fennáll, nevezetesen, hogy csak a dohányboltokban lehet kapni, és milyen szabályozás vonatkozzon majd az elektromoscigaretta-szaküz-le-tekre. Bízom benne, a szándék az, hogy ezek a szaküzletek magukban nyithassanak újra, ahol tényleg szakképzett, hozzáértő személyzet tudja kiszolgálni azokat, akik elektromos cigarettára szeretnének váltani a dohányzás helyett. Az is egy nagyon fontos kérdés, erről is vitatkoztunk korábban, hogy az elektromos cigaretta nem a dohányzásra való rászokás előszobája, hanem éppen egy olyan eszköz, amely a dohányzásról való leszokást segíti. Ezzel kapcsolatban hadd idézzem önöknek az Eurobarometer kutatását: 2014-ben, tehát két évvel ezelőtt az Európai Unió polgárai közül 6,1 millió ember szokott le teljesen a dohányzásról az elektromos cigaretta segítségével.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Ha valamit majd hallhatunk öntől azzal kapcsolatban, hogy milyen elképzelések vannak a további részletszabályozások szempontjából, az jó lenne, ha már van.
Összességében azt a két pontot, amiről ez a törvényjavaslat vagy ez a zárószavazás utáni javaslat szól, örömmel támogatjuk, és jelzem, hogy a Jobbik frakciója magát a törvényjavaslatot is az elmondott indokokkal, az elmondott örömökkel és az elmondott egy-két fenntartással együtt támogatni fogja. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me