DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának minimálisra csökkentését célzó javaslatunknak egyetlenegy vetületét szeretném a felszólalásomban kiemelni, hiszen Z. Kárpát Dániel képviselőtársam az előterjesztői expozéban beszélt ennek az átfogó társadalompolitikai és demográfiai hatásairól.
Amiről én szeretnék - és kiragadva egy kis részletet - beszélni, az az iskolakezdés segítése, ugyanis a javaslat nagyrészt erre vonatkozik. Magyarországon idén, 2016-ban két, egymástól független és egyébként a kormánytól is és minden párttól független felmérés készült arról, hogy egy átlagos családnak mennyivel került többe az iskolakezdés, mint mondjuk, kettő évvel ezelőtt. Mind a két felmérés azt az eredményt hozta, hogy igen, 2014-hez képest gyermekenként nagyságrendileg 10 ezer forinttal többe kerül az iskolakezdés, mint kettő évvel ezelőtt. Tehát a kormányzat intézkedései az elmúlt két évben azt eredményezték, hogy drágább ma egy gyermeket beiskolázni, mint kettő évvel ezelőtt volt. Éppen ezért is szükség van arra, hogy a gyermekneveléshez szükséges cikkek és ezek közt az iskolakezdéshez szükséges cikkek áfáját radikálisan csökkentsük azért, hogy ez egy kiszámítható jövőképet tudjon az egyébként gyermekeiket tisztességesen nevelő családok számára nyújtani.
Azért is van erre szükség, mert tankötelezettség van Magyarországon. Ha kötelező a gyermekeknek iskolába járni, a szülőknek kötelező beiskolázni a gyermekeiket, az ehhez szükséges felszerelések megvásárlása is kötelezettséget ró a szülőkre, tehát az államnak emellett a mi értékrendünk szerint segítenie is kellene az iskolakezdés költségeinek viselésében a családokat. Ez egy olyan össztársadalmi befektetés, ami egyébként értékrendi és egyébként közgazdasági alapon is a későbbiekben megtérül. Kérem, hogy támogassák az indítványunkat. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me