Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Annál komolyabb a téma, mint hogy sokáig nevessünk a technikai hiányosságokon, amelyeket Volner János képviselőtársam bejövetele okozott, hiszen a magyar nemzetgazdaság elképesztő állapota odáig fajult, hogy a szegények adójaként elkeresztelt 27 százalékos áfakulcs európai uniós rekordot jelent, elképesztő módon megnehezíti a magyar családok életét, mindennapi boldogulását, és bizony a kozmetikai jellegű adóengedmények nem tudják csillapítani azt a brutális terhet, amit főleg az egyszerű sorban élő családok számára jelent az, hogy alapvető élelmiszerektől kezdve a gyermeknevelési cikkeken át ez a 27 százalékos áfa a fogyasztói kosaruk termékeinek többségén megtalálható.
Bár a Fidesz-KDNP kozmetikai jelleggel ezen említett fogyasztói kosár 6-7 százalékát érintő módon néminemű engedményt mutatkozott tenni, a költségvetési mozgástere sokallta szélesebb lenne, ezért a Jobbik a korábbiakban javasolta az alapvető élelmiszerek áfakörének 27-ről 5 százalékra történő csökkentését, jelen esetben pedig Dúró Dóra képviselőtársam kiváló javaslata nyomán a gyermeknevelési cikkek tekintetében javasoljuk ugyanazt, hogy első körben egy 5 százalékosra csökkentett kulccsal, a későbbiekben pedig, ha le tetszenek bokszolni ezt az Unióval, akár egy még inkább mérsékelt kulccsal kerüljenek csak adóztatásra áfaszempontból ezek a termékek, termékkörök.
El kell hogy mondjuk, teljesen indokolatlan módon vár ez a kormány népesedési fordulatot úgy, hogyha egész Európában a gyermeknevelési cikkek áfatartama itt, Magyarországon a legmagasabb.
Hozzá kell tennünk azt, hogy bár a családi adókedvezmények mértékét, kiterjedését nem akarjuk elvitatni, hiszen pozitív irányú kezdeményezés volt ezek kiterjesztése, de a kormányzat megint csak nem gondolkodott rendszerben, nem gondolta végig azt, hogy egyéb bizonytalansági faktorok meghagyása mellett önmagában a családi adókedvezmény nem képes egy népesedési fordulat felé vinni ezt az országot. Nem vagyunk ellendrukkerek, de sajnálatos módon a legutolsó statisztikai adatok, amelyek ezen év eddig eltelt időszakát a hasonló év korábbi időszakával vetik össze, emlékeim szerint egy 0,2 százalékos csökkenést mutattak az élve születések tekintetében.
Ez tehát azt jelenti, hogy a családi adókedvezmények ide vagy oda, a másik oldalon tapasztalható bizonytalanság, a dolgozói szegénység, a lakhatási szegénység és lakhatási válságok sorozata, a 27 százalékos európai uniós rekorder áfa, a szegények adója és a kivándorlási spirál együttesen odajuttatták a kormányzatot, hogy még úgy sem tudta megtartani az élve születések számát az előző év hasonló időszakához képest, hogy az élve születési statisztikájába többeket beleszámol a külföldön világra jött magyarok közül. Tehát még kozmetikázva sem sikerült a rendszert odáig hozni, hogy legalább nullán maradjon.
Hatalmas szerencsénkre több mint 8 ezerrel kevesebben haláloztak el a vizsgált időszakban, tehát így sikerült a lassulás mértékét legalább átmeneti módon csökkenteni, de hát a helyzet az, hogy a szakértők szerint mindez egy influenzavíruson múlik. A korábbi évben előfordult sajnálatos módon egy kiterjedt vírus, ebből kifolyólag pedig elmondható volt az, hogy a népességfogyás üteme tovább növekedett, hiszen a két évvel ezelőtti 35 ezres fogyásról, az egy évvel későbbi időszakban már 40 ezres fogyásról lehetett beszámolni.
Adódik a kérdés tehát, hogy a családi adókedvezményeken túl miért nem tesz a kormány semmit ennek a rendszernek az elemeit illetően. Meddig még - kérdezhetnénk -, meddig tartható fenn az az állapot, hogy ezen 27 százalékos brutális áfakulcs minden egyes érintett családot sújt, hogy a lakhatási válság már nemcsak a fővárosban és a nagyvárosokban teszi sokszor lehetetlenné a családok bővítését, újabb gyermekek világra hozatalát? És el kell hogy mondjuk, a legbrutálisabban adóztatott tevékenység ma Magyarországon a gyermekvállalás és -nevelés. Ez fenntarthatatlan állapotot feltételez.
Éppen ezért képviselőtársaimmal indítványunk arra irányul, hogy lássa be a kormányzat, hogy cselekedni kell ezen a téren, lássa be, hogy kötelessége lenne, nemzetstratégiai kötelessége cselekedni, és adott esetben a multicégek vagy az önök jó barátai irányába folyósított kedvezmények egy részét legalább fordítsák arra, hogy némi költségvetési engedményt biztosítsanak a magyar családok, a magyar reprodukció számára.
Beszélhetnénk még itt arról, hogy minden költségvetési időszakban egy szélmalomharcot folytatunk, amikor Szilágyi György képviselőtársam elmondja, hogy az irányított reprodukciós folyamatokat is mennyire alacsony összegből lehetne mennyivel jobban támogatni és ezzel is a népesedési egyensúly felé elindulni. A kívánt mértékben önök ezen indítványokat még soha nem támogatták. Legyen tehát önökben elég lélekbátorság most, legalább merjenek tárgyalni erről a témáról. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me