RIG LAJOS

Full text search

RIG LAJOS
RIG LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! A Jobbik Magyarországért Mozgalom frakciója természetesen támogatni fogja ezt az őszi salátatörvénymódosítást, amelynek sok olyan jó része van, amely jobbá teheti magát ezt a rendszert, ami 26 éve most már csak kínlódik, egy kátyúban vergődik, de sehogy nem tud kijönni. De azt azért mindannyian leszögezhetjük, hogy ezek csak ilyen átmeneti és viszonylagos sebfoltozások, hiszen az alulfinanszírozás még ugyanúgy megmarad az egészségügyben és megvan az egészségügyben. Ha azt rendezzük, akkor ezek a salátatörvények egy nagyon jó célt szolgálnak, hiszen egy jó egészségügyi rendszert tudunk vele működtetni.
Nagyon sok vita nem volt, mivel én sajnos nem értem oda erre a bizottsági vitára, de azokat az aggályokat szerintem már Lukács képviselőtársam is elmondta, ami itt - az egészségügyi szolgáltatás tára például - felmerült sok háziorvosnál is, hiszen hiába próbálunk egy rendszert működtetni, ha az ő rendszerük jelen pillanatban nem kompatibilis a kórházi rendszerrel. Valóban egységesíteni kell, hiszen akkor lehet egy egységes rendszerrel dolgozni, de ha elmegyünk egy városba, még az se biztos, hogy a háziorvosoknak egységes a rendszerük, hiszen ahány háziorvos, annyifajta szolgáltatótól rendelte meg ezeket a rendszereket, és a kórház is egy másik rendszerrel dolgozik. Tehát ha a kettő nem kompatibilis egymással, akkor lehet, hogy milliárdokat ölünk bele, de nem jutunk előre.
Leletkiadásokról is szó esett, hogy az se volt eddig rendesen szabályozva, hogy milyen rendszer szerint kell kiadni a leleteket, mit kell kiadni és kinek kell kiadni. Ebből volt is botrány, ha jól tudom, a karcagi kórház tekintetében egy eltűnt beteg után érdeklődtek a hozzátartozók, egy éve keresik, még mindig nem találták meg, s nem kaptak semmiféle leletet, hogy rajta milyen vizsgálatokat, milyen kezelést hajtott végre a kórház, és ez véleményem szerint jogszabályba ütköző.
Az EFI-irodák. Amikor az EFI-irodák elindultak országszerte több városban, több járási központban, akkor mindenki azt mondta, hogy ez egy jó dolog, hiszen egy jó célt szolgál, nagyon sok uniós forrást el lehet rá költeni, de véleményem szerint az a több száz milliós uniós forrás, amelyet egyes EFI-iro-dák-ba beleöltek, nem hozta meg azt a várt eredményt, amiért ezeket létrehozták. Maga az elképzelés jó, hiszen benne van a nevében is, hogy Egészségfejlesztési Intézet, amelynek szoros kapcsolatot kell ápolnia akár az alapellátással, a háziorvosokkal, a védőnőkkel vagy például a járóbeteg-szakrendelésekről a diabetológiai szakrendelésekkel, hogy az utógondozást, az előgondozást, illetve a megelőzést célozzák meg. Akkor kiírtak neki olyan számokat és adatokat, amiket nekik teljesíteniük kell ahhoz, hogy ezt az uniós forrást le tudják hívni, és megvalósuljon maga a projekt.
(19.20)
Ezt nem mindegyik tudta legálisan megcsinálni, és volt sok olyan EFI iroda, ami pendrive-on érkezett betegvizsgálatokról számolt be. Ezek nyílt titkok. Máshogy nem lehetett volna ezt megoldani, mert lehetetlen volt felvállalni. Most jön a hároméves fenntartási ciklus, de hogy utána mi lesz, az egy nagy kérdés. Szükség van rájuk, természetesen szükség van rájuk, de kérdés, hogy milyen feladatokkal, milyen pluszfeladatokkal látjuk el őket, hol lesz a részük ebben az egészségügyi rendszerben, szerves része lesz, vagy csak marad neki az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés, és ugyanúgy járnak ki falusi rendezvényekre egy sátorba, és vércukorszintet mérnek, meg mondjuk, hemoglobint, ha kapnak a labortól ehhez felszerelést. Nagyon sok szakember dolgozik ezekben az EFI irodákban, és nagyon jól volt felépítve, olyan háziorvosok, járóbeteg-szak-orvosok dolgoztak benne kiszolgáló és kisegítő személyzettel, dietetikus nővérekkel, gyógytornászokkal és aktív sportolást végző emberekkel, ami valóban egy jó irányt mutatott. De ha nem úgy használjuk fel a rendszert, amire való, akkor ez nem fog megvalósulni.
E-cigaretta. Érdekes ez a mai nap, és nagyon jó, hogy bejött államtitkár úr. Most hallhattuk, hogy mégsem annyira káros, s mivel nem füstöt áraszt, hanem csak gőzt, akkor mégsem dohánytermék. Erre valószínűleg született egy kompromisszum, egy megállapodás, és önök is észrevették azt, hogy ezt lehet más formában is árulni, és nem a dohány-biznisz részévé kell tenni. Oldjuk meg máshogy a nemdohányzók, a gyermekek és az ifjúság védelmét úgy, hogy hagyjuk ezt meg azokban a szaküzletekben! Már hónapok óta mondjuk, hogy az nem dohánytermék, ezért ne kezeljük úgy, mint egy dohányterméket. Az valószínűsíthető, sőt biztos, hogy ebben inkább egy dohányboltos lobbi és bevételi forráslehetőség volt, mint az, hogy a fiatalkorúak és a nemdohányzók védelme áll a háttérben. Értem én a jó szándékot, de ha máshogy is megoldható a nemdohányzók és a fiatalok védelme, akkor próbáljuk meg úgy, és ne űzzük be őket a dohányboltba. Próbáljuk meg azt, hogy azt a nemdohányzót, aki megpróbált ezzel a termékkel leszokni a dohányzásról, és már egy éve átállt erre a vagy csökkentett, vagy nulla nikotintartalmú ízesített szerre, annak ne kelljen nézegetnie, most nem mondom ki a cigarettamárka-neveket, hogy van ilyen is, mert akkor nagy a valószínűsége annak, hogy vissza fog erre szokni.
Az e-cigarettáról beszéltünk.
Maga a törvény szabályozza - és ez nagyon jó szabályozás - a kollektív szerződés hatálya alá eső dolgozóknál a béremelést. Ez a jövőbe mutat, hogy mindenki, aki eddig nem részesült a béremelésben, ő is részesedhessen belőle.
Még egyszer mondom, a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatja ezt. Örvendetes, hogy most sok olyan jogszabály-módosítás van, ami az elmúlt 26 évben kellett volna. Valóban van egy-két olyan pont, amit államtitkár úrnak sikerült megvalósítania az egészségügyi rendszeren belül. Még nagyon sok a munka, de bízom benne, hogy ezeket közösen meg tudjuk oldani. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me