KISSNÉ KÖLES ERIKA,

Full text search

KISSNÉ KÖLES ERIKA,
KISSNÉ KÖLES ERIKA, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának előadója: Spoštovani Gospod Predsednik! Poslanke in Poslanci! Zagovornice in Zagovorniki! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Képviselő Urak! Tisztelt Szószóló Hölgyek és Urak! Az oktatás szabályozására vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/12731. számú törvényjavaslat és annak tartalmai a Magyarországon élő nemzetiségek köznevelési kérdéseit is meghatározó mértékben érintik.
(Az elnöki széket dr. Hiller István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága a törvényjavaslat tárgyalásához kérte a Házbizottság jóváhagyását. A bizottság a 2016. november 15-i ülésén lefolytatta a törvényjavaslat részletes vitáját. Az általános vita során ismertettem azokat az argumentumokat, amelyek a törvényjavaslat tárgyalásához való kapcsolódásunkat alátámasztották. Ennek egyik pontja az alapfeladatok felsorolásában a kiegészítő nemzetiségi nyelvoktatás megjelenése.
A Magyarországi nemzetiségek bizottsága a részletes vita során áttekintette a törvényjavaslathoz benyújtott 24 képviselői módosító javaslatot, közülük kettőről, a 8. és a 13. számúról foglalt állást. A 8. számúban megfogalmazottak helytállóak, ugyanakkor a nemzetiségek jogairól szóló törvény és a nemzeti köznevelésről szóló törvény összhangja kizárja az oktatásszervezés terén esetlegesen megjelenő vitás kérdéseket.
A Magyarországi nemzetiségek bizottsága mindennek ellenére tehát javasolja az 1.15. alapfeladatok megnevezése sorában a kiegészítő nemzetiségi nyelvoktatás megjelenését. A módosító javaslatot a bizottság tehát nem támogatta, tekintettel arra, hogy a törvényjavaslatba pont most került be a kiegészítő nemzetiségi nyelvoktatás fogalma, ezáltal annak lehetősége, hogy megjelenjék egy intézmény alapfeladatai között felsorolható tevékenységként.
A Magyarországi nemzetiségek bizottsága ugyancsak nem támogatta a 13. számú módosító javaslat azon részeit, amelyek engedékenyebben fogalmaznak a szakirányú végzettséggel nem rendelkező pedagógusok alkalmazásával kapcsolatban. A jogalkotó szándéka is az, hogy a köznevelési intézményekben a megfelelő szakirányú végzettséggel rendelkező pedagógus dolgozzék; ez a cél a nemzetiségi iskolák vonatkozásában is fennáll.
A Magyarországi nemzetiségek bizottsága további módosításra irányuló szándékot fogalmazott meg a részletes vita során, amely a törvényjavaslat 14. §-át érinti. Az intézményi tanácsok delegáltjaira vonatkozóan a bizottság javaslata így hangzik, a 14. § (4a) bekezdése tehát: ha az iskola nemzetiségi nevelési-oktatási feladatot is ellát, de nem nemzetiségi önkormányzat tartja fenn, az intézményi tanácsba az egyes delegálók által delegált személyekkel azonos létszámú tagot delegál az érintett települési nemzetiségi önkormányzat, annak hiányában a településen működő érintett nemzetiségi civil szervezet.
Az eredeti törvényjavaslat szövege ugyanis nem egyértelmű, hiszen az intézményi tanácsba több delegáló egyenlő mértékben akár több tagot is delegálhat. A javaslat ennek következtében úgy is értelmezhető, hogy ezek összességének megfelelő számú tagot delegál az érintett települési nemzetiségi önkormányzat. A törvényalkotói szándék nyilvánvalóan az, hogy az intézményi tanácsba minden egyes arra jogosult azonos számú tagot delegálhasson. A tervezett módosítás ezt kívánja egyértelműsíteni.
A törvényjavaslat 14. §-ához kapcsolódóan megfogalmazott bizottsági módosító javaslatot az előterjesztő képviselője is támogatta. A Magyarországi nemzetiségek bizottsága a törvényjavaslat további pontjait a nemzetiségi köznevelés érdekében is előremutatónak ítéli.
Hvala za pozornost! Köszönöm a figyelmet! (Szórványos taps.)
(19.10)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me