DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Kezdhetném azzal a választ, hogy hogyhogy ön itt van. Azért kezdhetném így, mert amikor a pártelnök döntése alapján ön nem indulhatott a Jobbik alelnöki posztjáért, akkor azt mondta, hogy csak azért is elindul, mert ez egy jellempróba, és ha majd nem sikerül, akkor hazamegy almát szedni. És erre tessék, mégsem indult el alelnöknek. (Közbeszólások a Jobbik és az MSZP soraiból.) Ennek ellenére mégis itt van, nem szed almát. Lehet, hogy nem helyes ezt itt felhoznom, azért is, mert ez a Jobbik belügye, és egyébként is ez személyes kérdés, de nagyon jól mutatja azt, hogy mennyire komolyan vehetőek az önök állításai. Egyik napról a másikra megváltoztatják.
Ami a kérdés érdemi részét illeti, a letelepedési kötvényt 2012-ben azért vezette be a kormány, mert Magyarország a nemzetközi piacokon le volt értékelve, és nem jutott külföldi pénzügyi forrásokhoz. Ezen a helyzeten kellett változtatni. Ez az eszköz jelentősen hozzájárult ahhoz, jelentősen segítette Magyarországot abban, hogy ne kelljen újabb hiteleket felvenni. Egy nemzetközileg is bevett gyakorlatról van szó, ami az uniós előírásoknak is megfelel. Nagyon sajnálom azt, hogy ön is összekeveri ezt a befektetési eszközt az illegális bevándorlással, amiről még a Jobbik is tudta pár hónappal ezelőtt, hogy súlyos biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokat rejt magában.
A magyar gazdaság ma már stabil lábakon áll, és ezt már a hitelminősítők is elismerik, ezért a kormány felülvizsgálja az összes kötvényprogramot, így a letelepedési kötvényekét is. Ez a felülvizsgálat a korábban meghatározott ütemterv alapján zajlik, és teljesen független a Jobbik zsarolgatásaitól.
Ha jól értem, akkor önök érzékenyek a biztonsági kockázatokra. Ön talán nemzetbiztonsági kockázatokat emlegetett. De ha ez így van, akkor miért nem támogatták az Alaptörvény módosítását, tényleg jó lenne ezt tudni, amely egyébként hatékony biztonsági garanciát jelentett volna a tömeges betelepítések ellen. És ráadásul úgy nem támogatták, hogy korábban a Jobbik is ezt az eszközt javasolta. Pártelnökük korábban még azt mondta, hogy aki nem szavazza meg a módosítást, arra nem tud másképp tekinteni, mint hazaárulóra. Erre eltelik egy-két hét, és önök összevissza zsarolgatnak, és különböző új szövegekkel szaladgálnak.
Ön a felszólalásában említett egy számot, tizenegynéhányezret. Csak szeretném jelezni önnek, hogy ha megnézzük az alkotmánymódosításról szóló szavazást, és a Jobbikon múlna, akkor Magyarországra akár százezreket is telepíthetnének, családegyesítésekkel együtt.
És egyébként, ha ennyire érzékenyek a biztonsági kockázatokra, akkor miért működnek együtt radikális militarista szervezetekkel? Miért pénzelnek áttételes módon olyan egyesületeket, amelyek rendezvényein egyesek Hitler-jelmezben szaladgálnak? (Szilágyi György: Azt nyilatkozták, hogy a Fideszt támogatják.) És még egy kérdés: miért tűrnek meg a soraik között kémeket?
Ilyen körülmények között, azt kell mondjam, a Jobbikra nem lehet számítani, ha a biztonságot erősítő intézkedésekről van szó. Azért nem, mert jól látszik, hogy a Jobbik a hatalomért mindenre képes, ha kell, szélsőségeseket bátorít, ha kell, akkor akár tartósan is letelepedik a baloldalon - mindez persze leöntve egy nagy csupor cukisággal. Sok minden ez, csak nem nemzeti párt.
Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me