DR. HADHÁZY ÁKOS

Full text search

DR. HADHÁZY ÁKOS
DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár Úr! Ónodi-Szűcs államtitkár úr nemrégen úgy értékelte az első évét, hogy elégedett a béremelésekről szóló megállapodással. Ebben viszont biztosan nem osztoznak azok a védőnők, akik ezúttal is kimaradtak a béremelésből, miközben az alapellátásban dolgozó védőnők is főiskolai végzettségű egészségügyi szakdolgozónak számítanak. A szakellátásban dolgozókkal szemben nem kerülhettek be a szeptemberben hatályba lépő egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá.
A fizetési különbségek eddig is jelentősek voltak, egy diplomás pályakezdő védőnő alapbére bruttó 122 ezer forint, egy szintén főiskolát végzett pályakezdő ápolónőé eddig 163 ezer forint volt, a béremelés után viszont a különbség tovább nő.
(15.50)
A kormány ugyan júniusban döntött arról, hogy a védőnői finanszírozás emelésére kétmilliárd forint pluszforrást biztosít, ennek azonban csak a töredéke jutott a védőnőkhöz. A fejenként beígért 30-35 ezer forintos kiegészítés helyett alig pár ezer forintot kaptak, ugyanis a kormányrendelet szerint 12 százalékot kellett kötelezően kifizetni bérkiegészítésként. A körzet nagyságától függően ez 1600-5600 forintot jelentett. Hiába kaptak azonban újabb ígéretet az EMMI-től, hogy a teljes összeget megkapják, az újabb kormányrendelet sem rendezte a helyzetet. Volt, akinek ugyanannyi maradt a fizetése, és bizony Szekszárdról eljutott hozzánk olyan információ, ahol az a nagyon szép dolog jött ki, hogy a béremelés után még csökkent is a fizetése a védőnőknek. Ez utóbbi esetben hiába kapták meg az első körben a nekik jutó összeget, az újabb kormányrendeletet már úgy értelmezte a munkáltató, az önkormányzat, hogy csak a kiegészítést kötelező megadni a dolgozóknak, a korábbi viszont elvonható.
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara védőnői tagozata is jelezte, hogy teljes a káosz a kifizetések körül. Az önkormányzatok máshogy értelmezik a jogszabályokat, és továbbra sem érkezik meg a védőnőkhöz a beígért összeg. A kétmilliárd forint tehát csak ígéret maradt, mint ahogy az egészségügyi bértábla kiterjesztésére sincsen szándék. Hiába lett hungarikum - ugye, hungarikum lett a védőnői hálózat, egyébként joggal, a százéves magyar védőnői szolgálat -, a szimbolikus elismerésen túl nem tettek önök semmit a több mint ötezer védőnő valódi anyagi megbecsülése érdekében.
A kérdésem, hogy a minisztérium adatai szerint hány védőnő nem jutott hozzá az őt megillető bérkiegészítéshez, és mikor szüntetik meg az alap- és szakellátásban dolgozók fizetése között különbséget, mikor emelik be a védőnőket is az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá. Köszönöm szépen. Várom a válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me