DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, az elmúlt egy évben nem mondható a kormányzatra, hogy a párbeszédnek bármilyen formájától elzárkózott az oktatás területén, hiszen ilyen gyakran közoktatási szakértők, köznevelési szakemberek ritkán adják egymásnak a kilincset egy oktatási tárcánál, mint az elmúlt egy évben, hiszen a köznevelési kerekasztal kéthetenként összeül, és minden kérdést, amely az oktatás ügyével kapcsolatos, nemcsak az intézményi kérdéseket, a fenntartásnak a kérdéseit, hanem tartalmi, szakmai kérdéseket is időről időre napirendre vesz, így erre is teljes mértékben nyitottak vagyunk. És azt is elfogadom, amit a képviselő asszony mondott, hogy ez egy olyan kérdés, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra egy döntéssel megoldani, itt nagyon sok részletre is oda kell figyelni, nagyon oda kell figyelni, hogy pontosan és jól lépjünk; kétszer kell gondolkoznunk, kétszer kell mérni, mielőtt egyszer vágunk.
Ugyanakkor Magyarországnak a helyzete az európai uniós átlagban nem olyan negatív, mint ahogy azt a képviselő asszony lefestette - nyilván úgy, hogy a probléma maga természetesen létezik, hogy hátrányos helyzetű fiatalok számára fokozott segítségre van szükség -, hiszen hogyha azt nézzük, hogy az Európai Unióban mennyien hagyják el az iskolát anélkül, hogy a végzettséget megszerezték volna, mondjuk, a középfokú végzettséget vagy a felsőfokú végzettséget, akkor itt mi igencsak az EU-nak az előnyösebbik részéhez tartozunk, hiszen jóval több ország van, amelyik Magyarországnál hátrányosabb adatokat tud ebben a tekintetben maga mögött. És abban is kiemelkedünk, hogy az iskola előtt mennyien részesülnek iskola előtti nevelésben, itt is jóval másfél százalékkal fölötte vagyunk az uniós átlagnak, 93,2 helyett nálunk 94,5, de hogyha azt nézzük, hogy korai fejlesztésben mennyien vesznek részt, akkor az szintén, ha nem is ilyen nagy mértékben, de az uniós átlag fölötti.
Magyarországon tehát nagyobb esélye van egy gyereknek arra - pontosan akkor, hogyha az ön által is említett, a pedagógusok által nehezebben kezelhető kategóriába tartozik -, hogy az iskola előtt vagy korai fejlesztésben részesüljön, vagy az óvodáztatás során, ami most már hároméves kortól kötelező, és azt hiszem, ezt minden szakmai körben el is ismerik mint esélyteremtő és esélykiegyenlítő lépést, sokkal nagyobb esélye van, hogy ilyesfajta segítségben részesüljön. Ezt kell továbbvinni nyilván az oktatás (Az elnök csenget.) más szintjein is. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me