LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Nagyra értékelem, már csak a hosszú távra való tekintettel is, Gúr Nándor képviselőtársam pályafutását, aki még a pártbizottságon kezdte a munkáját, így politikai szónoklattanból nálunk sokkal jobb képzést kapott. Ezért elismeréssel illethetjük.
Azt is értékelem egyébként, hogy a nyugdíjasok érdekében nagyon sok munkát végzett az elmúlt húsz esztendőben, például fölemelt kézzel támogatta és megszavazta a 13. havi nyugdíj megszüntetését. Az is egy komoly politikai teljesítmény volt, ezért pont tőle - aki a Magyar Szocialista Párt egyébként nagy elismerésnek örvendő és köztiszteletben álló szociálpolitikusa - kapni azokat a szavakat, hogy mi a helyzet a nyugdíjemeléssel… Önöknek még nagyon sok évig hallgatni kell nyugdíjügyben, hogy el tudják feledtetni azt, hogy megszüntették a 13. havi nyugdíjat, és bűnbocsánatot nyerjenek a nyugdíjas-társadalom részéről.
Mi arra tettünk ígéretet, hogy megpróbáljuk megőrizni a nyugdíjak vásárlóértékét. Én természetesen tisztában vagyok vele, hiszen a választókerületemben rendszeresen találkozom nyugdíjas választópolgárokkal, pártállástól függetlenül, megvan a maguk véleménye a 0,9-es emelés szándékáról. Tisztában vagyok azzal is, hogy a magyar nyugdíjas-társadalom döntő része kisnyugdíjasokból áll, Magyarországon a 2,2 millió nyugellátásban, tehát időskori nyugdíjellátásban részesülők közül 12 ezer embernek van 300 ezer forintnál magasabb nyugdíja, alapvetően 130 ezres vagy az alatti nyugdíj van, a nyugdíjasok többsége a 80-130 ezer forintos sávban van. Ezért kezdeményeztünk egy egyeztetést ezen a héten és a múlt héten is az Idősek Tanácsával, hallgattuk meg a véleményeket.
S amennyiben a minimálbér emelésére igent mond a munkaadók és a munkavállalók közössége, ami érdemben fogja az inflációt befolyásolni, akkor az a kötelességünk, hogy a nyugdíjak és a nyugdíjasok szempontját, az idősek szempontját is mérlegelje a kormány.
Egyébként csak megjegyzem, hogy a valóságban, a Nemzeti Bank előrejelzése ide vagy oda, a reálgazdaságban az idei esztendőben, 2016-ban kevesebb mint félszázalékos infláció volt. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me