DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Évek óta mondjuk, hogy a magyar embereknek egyre nagyobb gondot okoz a biztos megélhetés. Évek óta mondjuk, hogy a magyar emberek egyre rosszabb körülmények között, rendkívül alacsony fizetésért kénytelenek dolgozni. Aki teheti, elmegy külföldre, akár Szlovákiába is. Hallhattuk itt a több százezres számot, de szeretném elmondani, hogy több százezer ember nem a magyar munkaerőpiacon dolgozik, hanem Angliában, Németországban vagy Ausztriában. Évek óta mondjuk, hogy fizetésemelésre van szükség. Most azt látjuk, hogy az urizáló fideszes elitnek leesett, hogy fizetésemelésre van szükség. Erre azt tudom mondani, hogy jó reggelt kívánok. Ideje felébredni, két és fél éve mondjuk. Az elmúlt két és fél évben a frakciónk hét alkalommal indítványozta az érdemi és azonnali fizetésemelést. De önök, tisztelt urizáló fideszes elit, még csak tárgyalni sem voltak hajlandók ezeket a kezdeményezéseket.
De ha már végre felismerték a problémát, amit évek óta mondunk, akkor ismerjék fel, hogy a megoldási javaslatuk rossz, az urizáló fideszes elit javaslata ugyanis nem a dolgozó embereknek segít, hanem a multiknak. Önök a multik pártjára álltak a magyar emberek képviselete helyett. Nem a multik társasági nyereségadóját kell csökkenteni, hanem a munkát terhelő adókat, hogy a minimálbéremelés ne járjon tömeges elbocsátásokkal. A munkára rakódó terhek csökkentése ugyanis visszafogná az elvándorlást, és társadalmilag is hasznosabb lenne. Míg a régióban máshol jobban megbecsülik a kormányok a munkavégzést, addig Magyarországon az urizáló fideszes elit a gazdagok és a spekulánsok oldalára áll, agyonadóztatja a bérből és fizetésből élőket azért, hogy a tőlük elvett adóforintokból a gazdagok adóját csökkentsék. Nincs még egy olyan ország, ahol a minimálbér 35 százalékát elvonja az állam a dolgozóktól.
Miért becsülik meg külföldön jobban ugyanazt a vendéglátóipari, autóipari, mérnöki, ápolói szaktudást, mint Magyarországon? A válasz egyértelmű: a különbség a kormány teljesítményében van. Az urizáló fideszes elit kormányának hat éve alatt eljutottunk oda, hogy soha nem látott mélypontra került Magyarország versenyképessége. A visegrádi országok között sereghajtókká váltunk (Dr. Rétvári Bence: Csak hárman minősítettek fel bennünket!), és a kormányzati cél már csak az, hogy öt-hat év alatt utolérjük Szlovákiát.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az urizáló fideszes elit gazdaságpolitikája a felső 10-20 százaléknak kedvez, ezért a Fidesz ma Magyarországon a kisebbség kormánya, Orbán Viktor pedig a kisebbség miniszterelnöke. Ezzel szemben mi, szocialisták elsősorban a munkájukból nehezen megélőket, a szociálisan kiszolgáltatott embereket, a nyugdíjasokat, valamint a nőket kívánjuk képviselni, az ő valós problémáikra kínálunk valódi megoldásokat.
A biztos megélhetés érdekében egy négypontos javaslatunk van.
1. Legyen nettó 100 ezer forint a minimálbér, csökkenjenek a munkaadókat terhelő járulékok, a férfiak és a nők között ne legyen bérkülönbség.
2. Térjünk vissza a korábbi nyugdíjemelési rendszerhez, merthogy a 0,9 százalékos nyugdíjemelés megalázó, felháborító és elfogadhatatlan. De amit most Orbán Viktor belengetett, az 1,6 százalékos nyugdíjemelés is ugyanúgy felháborító. Ha visszatérnénk - és ezt javasoljuk - a korábbi indexálási rendszerhez, akkor ma Magyarországon több mint 3 százalékos nyugdíjemelést kellene végrehajtani.
(13.30)
A 3. pontunk, hogy csökkentsék az energiaárakat. Senki ne fizessen többet az energiáért, mint amennyibe az kerül. Hiszen láthatjuk, hogy a nemzetközi piacon csökkenő árak voltak az elmúlt időszakban. Ma a magyar emberek többet fizetnek az energiáért, mint amennyibe az kerül.
A 4. pont pedig, hogy folytatódjon az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése, hiszen ez segít az elesetteknek, ez segít azoknak a dolgozóknak, akik most kiszolgáltatott helyzetben vannak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Egy magyar miniszterelnök egyszer azt mondta, a jólétet nem ellenségekkel, hanem közös célokkal lehet megteremteni. Legyen ez a közös cél, hogy a biztos megélhetést minden magyar ember számára tegyük elérhetővé! Kérem, hogy támogassák javaslatainkat közös jövőnkért, Magyarországért. (Balla György: A köztársaságért.) Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me