ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, november a régi magyar elnevezését tekintve az enyészet, az elmúlás hava. Ebben a hónapban van első királyunk szent fiának, Imrének a neve napja is. Az ő nevét őrzi az a somogyi kistelepülés, Somogy-szent-imre, amelynek a kihalása, kipusztulása, elmúlása kapcsán most itt szólni kívánok.
Ez az a kistelepülés, amelyik egy a Kakpuszták sorában, azon települések, azon Somogy megyei települések sorában, amelyek ettől kezdve most már csak a történelemkönyvek lapjairól fognak ránk köszönni, onnét találkozhatunk velük; sírba szállt, és a szomorú magyar elmúlás mementójaként most már csak hajdanvolt temetőjének a kőkeresztje áll, ugyanis a terület tulajdonosa nekiállt az épületek lerombolásának. Ennek a településnek a helyén néhány év vagy néhány hónap múlva kukoricatábla, repcetábla lesz, vagy pedig majd oda is nyárfát telepítenek, mint egynémely nagybirtokos ott Dél-Somogy táján.
Viszont a történelme ennek a településnek nem volt mindig ilyen szomorú. Nyolcezer éve lakott helyről beszélhetünk, már a mezolitikumból is találtak is leleteket. Az első írásos említése 1397-re datálható, aztán 1886-ban magyar királyi földmívesiskola nyílott itt, és ennek az első évfolyamán 135 tanuló végzett, s a Horthy-korszakban is híres volt az a gazdatisztképző intézet, ami itt működött, híres volt a méhészete, halastava volt, tehenészete, és a kaposvári vásárra évente mintegy kétezer mangalicát hajtottak, hogy ott az állatokat eladják.
A második világháború után a Bárdibükki Állami Gazdasághoz került ez a terület is, aztán a sorsát megpecsételte az az 1968-as kommunista-szocialista közlekedéspolitikai koncepció, amely oly sok vidéki mellékvonalra mondta ki a halálos ítéletet. Néhány év múlva az itteni vasútvonalat is bezárták, amelyik egyébként Kaposvárt kötötte össze Barccsal. Ez egyben a közigazgatásilag egyébként Kadarkúthoz tartozó Somogyszentimre sorsát is véglegesen megpecsételte.
A rendszerváltás után 1993-ban egy úgymond kárpótlási hiba folytán osztrák tulajdonoshoz került a terület mintegy 80 százaléka, és ez az új nagybirtokos mindent elkövetett annak érdekében, hogy ez a terület, ez a település még inkább lepusztuljon, hiszen semmiféle társadalmi felelősségérzettel nem rendelkezett; az ő itteni szereplése egyértelmű volt: tulajdonképpen társadalmi és gazdasági döghalált terjesztett, mint oly sok más nagybirtokos ezen a környéken.
Aztán 2016 júliusában az utolsó lakója is meghalt ennek a településnek. De azt hiszem, hogy Somogy-szentimre kipusztulása, kihalása kapcsán tovább kell tekintenünk, és itt néhány társadalom-földrajzi, településföldrajzi adatot kell hogy soroljak, hiszen ennek a településnek az eltűnése rávilágít arra, hogy Magyarországon óriási nagy bajok vannak a kistelepülésekkel kapcsolatosan. Mintegy 1800 településről beszélhetünk, amely ezer fő alatti lélekszámmal bír, és ha megnézzük ezeknek a tagozódását, akkor azt látjuk, hogy van mintegy 400 olyan kistelepülés, ahol még a 200 főt sem éri el a lakosság, viszont ezek területe 3000 négyzetkilométerre terjed ki, és van további 700 olyan település, ahol 200 és 500 fő közé tehető a lakosság száma, mintegy 10 ezer négyzetkilométernyi területen terülnek el ezek a települések.
Tehát összességében az mondható, hogy mintegy 300 ezer lélekről beszélünk mintegy 14 ezer négyzetkilométernyi területen, tehát Magyarország egy jelentős része enyészetté fog válni, ha azok a dolgok így folynak tovább, amelyekkel vidéki országgyűlési képviselőként én magam is szembesülök, hiszen a kormányzat által oly sokszor megígért népességmegtartó agrárpolitika teljes mértékben hiányzik.
S ha Tormay Cécile-nek arra a hasonlatára gondolunk, amely a magyar nemzetet egy cserfához hasonlította, és annak a gyökérzete a vidék, akkor azt kell látni, hogy ezt a cserfát egy nagyon komoly betegség rágja, emészti, és attól kell félni, hogy nemcsak a korfa fog megdőlni, mint ahogy megdőlt Magyarországon, hanem ezek a kistelepülések is megdőlnek, és a sírba fognak szállni, akárcsak Somogy-szentimre.
Mi a Jobbikban hiszünk abban, hogy ezek a kistelepülések igenis a magyar nemzeti megmaradás végvárai, de az a baj, hogy végóráikat élik. Arra kérjük - sőt mi több, követeljük - a kormányzatot, hogy igenis (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) hangsúlyosan figyeljenek oda ezekre a településekre is. Nem mondhatunk le róluk! Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me