ANDER BALÁZS,

Full text search

ANDER BALÁZS,
ANDER BALÁZS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem árulok el nagy titkot, nyilvánvalóan a Jobbik képviselőcsoportja támogatni fogja ezt az előterjesztést, hiszen mind a turizmus, mind a személyforgalom, mind pedig az áruforgalom növelése az elsődleges célja a Jobbiknak is a két ország viszonylatában is. Hisz hogyha Katarra gondolunk, akkor azért meg kell itt említeni, hogy a Perzsa-öböl félszigetén fekvő kicsiny állam, mert a területét tekintve, a maga alig 10 ezer négyzetkilométeres területével egykilenced akkora, mint Magyarország, a lakosságszáma is alig haladja meg a 2 millió főt, viszont azt tudni kell, hogy a világ leggazdagabb országai közé tartozik, hiszen az egy főre jutó GDP már 2012-ben is átlépte a 100 ezer dollárost határt, míg Magyarországon tulajdonképpen csak a 10 ezer dollárnyi összeg környékén mozgunk - sajnos, teszem hozzá. Tehát hogyha a két ország között van perspektíva, mondjuk, a kereskedelmi kapcsolatok terén, akkor azt hiszem, hogy nekünk is van itt mit keresnünk Katar kapcsán, különösen akkor, hogyha belátjuk, hogy micsoda irtózatos hatalmas nagy földgáz- és kőolajvagyonon ülnek, amiből ezt a hatalmas jövedelmet, ezt a nagy gazdagságot fel tudták halmozni. Azt hiszem, hogy Magyarország tudna nyújtani ennek az államnak olyan termékeket - gondoljunk itt például a mezőgazdaságra, az élelmiszer-feldolgozásra, az élelmiszeripar termékeire -, amelyekkel betörhetnénk akár erre a piacra is, és ehhez ezek a kapcsolatok, ezeknek a kapcsolatoknak a szorosabbra fűzése mindenképpen elsőrendű érdek kellene hogy legyen.
Azt azonban látni kell, és mindig elmondjuk minden ilyen törvényjavaslat kapcsán, hogy azt szomorúan tapasztaljuk, hogy míg más állam, más ország elsődleges hangsúlyt biztosít a saját légiközlekedési társaságainak, addig Magyarországon ezt nem tudjuk elmondani, hiszen nincsen ilyen. Gondoljunk itt csak a Malévnak a tragédiájára, kálváriájára! Nem akarok én itt ebből most egy új vitát nyitni, nem ez az egész előterjesztésnek a célja, de azért mégis meg kell említeni, hogy a Jobbik annak idején mind a Malév privatizálásával kapcsolatosan, mind pedig a felszámolásával kapcsolatosan megtette a feljelentést. Az, hogy ezt elfektették, az, hogy ebből nem lett semmi, és odajutottunk, ahova jutottunk ezen a területen is, azt hiszem, nem a mi bűnünk.
Muszáj itt a párhuzamra utalni, ami Katar kapcsán adott, hiszen ez az ország, amely 1971-ben nyerte el a függetlenségét, hiszen korábban brit protektorátus volt, 1993-ban egy olyan légitársaságot tudott felállítani, amely a Skytrax véleménye szerint mind 2011-ben, mind 2012-ben a világ első számú légiközlekedési vállalata lehetett, elnyerhette ezt a díjat, tulajdonképpen a maga kategóriáján belül kiérdemelte az öt csillagot. Egy igazi multinacionális vállalatról beszélhetünk a Qatar Airways kapcsán, hiszen az a 150 ezer dolgozó, aki a felügyelete alá tartozik, mintegy száz náció fiaiból, illetve lányaiból kerül ki, körülbelül 150 desztinációs céllal rendelkeznek, és a gépparkállomány is lenyűgöző, hiszen vagy 130 repülőgépet üzemeltetnek. Tehát hogyha a semmiből egy ilyen vállalatot kinövesztő katari példát összevetjük a magyar tragédiával, akkor azt hiszem, hogy itt megint csak olyan dolgokhoz jutunk, amelyeken el kellene hogy gondolkodjunk.
A másik, amit mondjuk, még így a Malév kapcsán meg kell említeni, hogy nyilvánvalóan egyébként tudjuk, hogy közvetett tőkejuttatást nem lehetett a cégnek biztosítani, ez sértette volna az európai uniós szabályokat, viszont annak idején, amikor erről szó volt, a Jobbik nem is ezzel érvelt; mi azt mondtuk, hogy szektorális kedvezményben kellene részesíteni, és így kellene megmenteni a Malévet, nem pedig hagyni azt, hogy a Malév romjai fölött tulajdonképpen idegen légitársaságok marakodjanak, és mazsolázzák ki majd maguknak azokat a hasznosítható és profitot jövedelmező járatokat, amelyeket egyébként ki is válogattak a saját maguk részére.
Ezen túl amit még mindenképpen meg kell említeni, az az, hogy Ferihegy az ország kapuja, és nagyon nem mindegy az, hogy mi az, amivel, mondjuk, egy ilyen gazdag, dúsgazdag államból ideérkező turista szembesül, hiszen az első benyomás nagyon fontos ebben az esetben is. Viszont sok esetben balkáni állapotok fogadják őket, hiszen még most, az év tavaszán is találkozhattunk olyan sajtóhírrel, amely szerint majdnem 16 ezer forintot kért el egy taxishiéna - számla nélkül egyébként - egy magát külföldi turistának kiadó személytől egy egyszerű Gellért Szállóig tartó fuvarért. A kormány kezében minden eszköz megvan ahhoz, hogy keményen odacsapjanak, hogyha kell, rendet tegyenek ebben az ágazatban is, hiszen a rendteremtést a becsületesen dolgozó taxistársadalom is igényelné, valamint az ország-presztízs, ami egyáltalán nem utolsó szempont. Hiszen hogyha sorra jönnek ezek a sajtóhírek, hogy átvertek, tulajdonképpen kizsebeltek ideérkező turistákat, akkor azt hiszem, hogy ezzel olyan rossz hírét keltjük az országnak, ami különösebb magyarázatot itt nem igényel.
Egyfelől tehát itt kellene rendet tenni, másfelől pedig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre való eljutást könnyíteni kellene. Beszélni kell arról még egy ilyen nemzetközi egyezmény kihirdetésének kapcsán is, hogy az odavezető 11 kilométeres gyorsforgalmi úttal bizony komoly bajok vannak; ami most úgymond felújítás történik, az nem több egyszerű ráncfelvarrásnál, és bizony joggal érezheti úgy Vecsés, Monor, Üllő vagy éppen Gyömrő lakossága, hogy ők nap mint nap olyan közlekedési vegzatúra elé vannak állítva, aminél többet érdemelnek. Szükséges lenne egyébként itt az a forgalomkorlátozó és a budapesti közlekedést egyébként mérhetetlenül megterhelő forgalmi rendnek a szabályozása, amelyik például megoldaná azt, hogy szinteltolásos kereszteződések legyenek, hogy itt a forgalom könnyebben áramolhassék. Ugyan halljuk, halljuk, hogy lesz vasút Ferihegyre, de hát azért, államtitkár úr - látom, érdeklődve figyel -, én meg majd valamikor szeretnék arra választ kapni, hogy miért terveztek erre be, mondjuk, egy ilyen 100 milliárd forintos költséget. Nem hiszem, hogy dzsungelt kellene irtani, nem hiszem, hogy mocsarakat kellene lecsapolni (Szávay István: Viaduktot!), így van, viaduktokat kellene építeni, vagy éppen hatalmas nagy hegyeket kellene keresztülfúrni ahhoz, hogy ez a beruházás megvalósulhasson. Tehát itt is egyébként alapos túlárazást gyanítunk, amire a kellő időben nyilvánvalóan mi a Jobbik részéről nemet fogunk mondani.
Ezt a megállapodást viszont teljes mellszélességgel támogatni tudjuk. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban. - Tasó László tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me