TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat célja Magyarország Kormánya és a Katar Állam között a megkötött légiközlekedési megállapodás magyar jogrendbe illesztése. A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásokról szóló törvény alapján a megállapodás törvényi szintű kihirdetése szükséges. A megállapodást a felek 2016. október 10-én Dohában írták alá.
Katar és Magyarország között 2002-ben jött létre légiközlekedési megállapodás, amelynek kihirdetése akkor nem történt meg. Az uniós csatlakozást követően jogi szempontból a megállapodás kihirdetése nem volt lehetséges, mert az nem volt teljes mértékben összhangban a közösségi előírásokkal. Tekintettel azonban arra, hogy a két fél a megállapodást aláírta, alkalmaztuk is egyébként azt.
A két ország között közvetlen légi összeköttetés van Budapest és Doha között, a Qatar Airways folytat üzemeltetést. A megállapodás a járatok üzemeltetésének szabályaira, a légügyi hatóságok együttműködésére, a légiközlekedés biztonságát szolgáló intézkedések összehangolására terjed ki. A megállapodás elősegíti, hogy a légi szállítás hozzájáruljon a két ország közötti gazdasági együttműködéshez, a kereskedelmi és kulturális kapcsolatok fejlesztéséhez is.
A megállapodás egyrészről megfelel az európai uniós előírásoknak, másrészről korszerű, liberalizált keretek között teszi lehetővé a két ország bármely nemzetközi kereskedelmi repülőtere közötti menetrend szerinti személyszállító és árufuvarozó légi járatok indítását.
Tisztelt Országgyűlés! Arra kérem, hogy a javaslatot elfogadni és a megállapodás kihirdetését támogatni szíveskedjen. Elnök úr, köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me