TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a frakciók támogatását. Nyilvánvalóan nem lesz akadálya, hogy kihirdessük a megállapodást.
Ami viszont a hozzá kapcsolódó mondatokban volt, arra mindenképpen röviden reflektálni szeretnék. Először is, a Malév sorsára vonatkozóan: a Malév sorsa nem a mi kezünkben volt. A Malév sorsát nem tudtuk jobbra fordítani. Természetesen nagy érvágás volt Magyarország számára véleményünk szerint nemcsak az ott dolgozók, hanem az egész ország számára az a változás, amit nem akartunk, igazából nem akart senki, néhány ember kivételével. Ellenben szeretném megvédeni a jelenlegi állapotokat, amelyet szintén támogatunk, mert ha nem támogatná a magyar kormány a jelenlegi állapotok fenntartását, a ferihegyi repülőtér akár az üzemeltető dolgának… - nem lenne a segítségére, akkor a színvonal tovább csökkenhetne. Ettől függetlenül most azt kell mondjam, kiszolgálja a ferihegyi repülőtér Magyarország légiközlekedési kapuját, tehát úgy működik, ahogy annak működnie kell. Ettől függetlenül nyugodtan mondhatjuk, hogy természetszerűen várjuk a színvonalbeli javulásokat minden területen. Egyébként az üzemeltető fejleszteni fog, a magyar kormány támogatása mellett uniós forrásokkal tudja továbbfejleszteni a szolgáltatásait.
Ami a ferihegyi bekötésről szól, már ez év februárjában a hálózatfinanszírozási eszköz - rövidítése a CEF, így emlegetjük egyébként, említve az angol kifejezést - tekintetében a lényeg, hogy már akkor elfogadtuk ezt a változatot, amelyet a magyar kormány is nagyon sok változat közül kiválasztott. Tudni kell, hogy 29 kilométernyi vasúti vonal fog kiépülni. Azt is tudni kell, hogy felszín alatt fogjuk átvezetni a vasútvonalat a reptér alatt. Tehát olyan körülményeket teremtünk, amelyek segítségével bekötjük a keleti térségeket is, a 100-as vonal is többek között bekötésre kerül, és egészen más viszonyok keletkeznek, lehetőséget teremtve arra, hogy a ferihegyi reptér forgalma, a hozzá kapcsolódó szolgáltatási kör tovább növekedjen. Óriási vállalásról van szó, amelyet a magyar kormány már 2014 novemberében elhatározott. Most kerültek sorra azok a döntések, amelyek a konkrét lépéseket is szükségessé teszik.
Folyamatosan tárgyalunk egyébként az önkormányzatokkal a zajterhelés miatt. Nem telt el olyan fél év, amikor ne lett volna ezzel kapcsolatban egyeztetés. Keressük a megoldást, de a speciális helyzet miatt nem tudtunk még olyat találni, amely valamennyi érintett önkormányzatnak és lakónak megfelelt volna. De az biztos, hogy a minisztériumunk, az államtitkárságunk ezzel kapcsolatban kiemelten foglalkozik.
Hadd tegyem egy kicsit ezt is a helyére, mert a taxisproblémát, amit említett képviselőtársam, ismerjük, de részünkről a szabályozás teljesen világossá teszi, hogy a magyar kormány a tevékenységüket szabályosan végző adófizető taxisok mellett áll. Hogy mindig lesznek, akik ezt nem veszik figyelembe és megpróbálkoznak ilyen dolgokkal, mint amiről szó volt, azt nem tudjuk kivédeni pillanatnyilag. A lehetőségeinkhez képest fellépünk ellenük. Ettől függetlenül nem lehet teljesen kiszűrni az ilyen negatív hatásokat, amelyek valóban árnyékolják azt a képet, amit az ideérkezők elsőként tapasztalnak, éreznek a saját bőrükön. Ettől függetlenül a szabályozás egyértelmű: világossá tette a magyar kormány, hogy minden területen azokat támogatja, akik a munkájukat szabályosan végzik és hozzájárulnak a közös teherviseléshez.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Köszönöm a támogatást újfent. Nagyon bízom benne, hogy a felvetett kérdésekkel kapcsolatban lesz időnk a következő hónapokban vagy fél évben olyan lépéseket tenni, amely valamennyi felvetésre megnyugtató választ fog majd adni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me