DUNAI MÓNIKA,

Full text search

DUNAI MÓNIKA,
DUNAI MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz képviselőcsoportja támogatja a benyújtott törvényjavaslatot. Ha visszaemlékezünk - de ezt az államtitkár úr is és képviselőtársam, Hadházy Sándor képviselőtársam is mint előterjesztő részletesen ecsetelte -, a 2015-ös törvény meghozatalakor az akkori szabályozás alapján a megyei hatókörű városi múzeumokhoz és a megyei könyvtárakhoz tartozó ingatlan és a hozzá tartozó ingó vagyon külön szerződéskötés nélkül az önkormányzatok tulajdonába került. Akkor - és ez így van ma is, így gondoljuk - a tulajdonba adásról szóló törvény az volt, hogy a megyei hatókörű városi múzeumok és a megyei könyvtárak feladatellátását szolgáló vagyonnak a fenntartó önkormányzatok tulajdonba adásával elősegítse a kötelező feladat hatékonyabb ellátását. A tulajdonba adás megkönnyítette az épületek felújításának és bővítésének tervezését, valamint a pályázati források igénybevételét. A tulajdonba adásról szóló törvény hatálybalépését követően több önkormányzat jelezte a törvény kiegészítését célzó ingatlan-tulajdonbavételi szándékát.
Valóban, itt négy önkormányzat fog majd ilyen célokra, kötött célokra tulajdonjogot szerezni e törvény módosítása kapcsán. Hadházy Sándor képviselőtársam, a térség országgyűlési képviselője a szentendrei vonatkozásokat már a választókerületét érintően részletesen kifejtette, ezért én csak a többiről szeretnék néhány gondolatot kiegészítésképpen elmondani. Rajta kívül, vagyis Szentendrén kívül Szeged, Tata és még Szombathely város igényének megfelelően egészítjük ki a törvényt a kulturálisfeladat-ellátást elősegítő tulajdonba adással.
A Prometheus Otthon állami tulajdonú ingatlan jelenleg a Móra Ferenc Múzeum használatában és Szeged megyei jogú város önkormányzat vagyonkezelésében áll. A törvény mellékletének módosításával ez az ingatlan Szeged megyei jogú város önkormányzata tulajdonába kerül.
Tata város önkormányzata 2016 augusztusában jelezte a tatai 1873 helyrajzi számú ingatlan - amely természetben a várat körülvevő várárok egy jelentős része - önkormányzati tulajdonba kerülésére vonatkozó szándékát, tekintettel arra, hogy a vár 2015. július 1-jétől önkormányzati tulajdonban áll, a várárok pedig szerves részét képezi a várnak. Ezért indokoltnak tekintjük a beterjesztett javaslatot.
Szombathely megyei jogú város önkormányzata a Szombathely 6107/2 helyrajzi számú „kivett garázs” megnevezésű 133 négyzetméter területű ingatlant kívánja önkormányzati tulajdonba venni, amelyet könyvtári célokra használ. A Berzsenyi Dániel Könyvtár használatát biztosítjuk ezzel.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-frakció tehát támogatja a benyújtott javaslatot, és arra kéri az Országgyűlést, hogy támogatásával járuljon hozzá a nevezett ingatlanok önkormányzati tulajdonba kerüléséhez.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me