HADHÁZY SÁNDOR

Full text search

HADHÁZY SÁNDOR
HADHÁZY SÁNDOR (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! 2015-ben elfogadta az Országgyűlés a megyei könyvtárak és a megyei hatókörű városi múzeumok feladatának ellátását szolgáló egyes állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról szóló törvényt. Ennek eredményeként a megyei múzeumok és megyei könyvtárak ingatlan és a hozzájuk tartozó ingó vagyona külön szerződéskötés nélkül az önkormányzatok tulajdonába kerültek, mindezekkel is segítve az önkormányzati kötelező feladatok hatékonyabb és eredményesebb ellátását.
A fentiekből is következik, hogy a tulajdonba adásról szóló törvény célja az volt, hogy a megyei hatókörű városi múzeumok és a megyei könyvtárak feladatellátását szolgáló vagyonnak a fenntartó önkormányzatok tulajdonába adásával elősegítse a kötelező feladat hatékonyabb ellátását. A tulajdonba adás megkönnyítette az épületek felújításának és bővítésének tervezését, valamint a pályázati források igénybevételét. A tulajdonba adásról szóló törvény előkészítésekor az önkormányzatok a Megyei Jogú Városok Szövetségén keresztül megküldhették és megküldték az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak azon, az intézmények által használt, az alapító okiratukban is feltüntetett ingatlanok listáját, amelyeket önkormányzati tulajdonba kívántak venni.
A törvény mellékletét képező ingatlanlista ekként az önkormányzati igények alapján, a Megyei Jogú Városok Szövetsége, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyetértésével és közreműködésével készült el, a törvényjavaslat pedig képviselői önálló indítványként került benyújtásra az Országgyűléshez. A tulajdonba adásról szóló törvény hatálybalépését követően több önkormányzat is jelezte a törvény kiegészítését célzó ingatlan tulajdonbavételi szándékát.
A most tárgyalt törvényjavaslat, amelyet több képviselőtársammal együtt nyújtottunk be, a tulajdonba adásról szóló törvény mellékletében szereplő ingatlanlista kiegészítését célozza, és Szeged megyei jogú város önkormányzata, Tata város önkormányzata, Szombathely megyei jogú város önkormányzata és Szentendre város önkormányzata részére ingatlanok ingyenes tulajdonba adására tesz javaslatot.
Engedjék meg, hogy a fenti átadásokból, tekintettel a választókerületemre, a Szentendrét érintő átadásra vonatkozó javaslatot emeljem ki. Szentendre város önkormányzata, amely az önkormányzati tulajdonba adásról szóló törvény hatálybalépését követően kezdeményezte a Pest Megyei Könyvtár, valamint a Ferenczy Múzeum feladatának ellátását szolgáló vagyonelemek önkormányzati tulajdonba kerülését. Szentendre város önkormányzata a tulajdonba adásról szóló törvény megalkotásakor még nem tartotta időszerűnek a Ferenczy Múzeum és a Pest Megyei Könyvtár által használt ingatlanok állami tulajdonjogának megváltoztatását. A törvény elfogadását és hatálybalépését követően mégis azon szándékát jelezte, hogy az ingatlanokat önkormányzati tulajdonba kívánja venni.
Szentendre város önkormányzatának képviselőtestülete az általa biztosított közfeladat hatékonyabb ellátása érdekében kezdeményezte a tulajdonba adást, tekintettel arra, hogy a felsorolt ingatlanok közvetlenül az általa fenntartott megyei könyvtár és megyei hatókörű városi múzeum feladatainak ellátását szolgálják, és a tulajdonba adás javítaná a feladatellátás és a vagyongazdálkodás hatékonyságát.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassa az önkormányzat által is támogatott, illetve kért javaslat elfogadását. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me