DEMETER MÁRTA,

Full text search

DEMETER MÁRTA,
DEMETER MÁRTA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy az előttem szólók elmondták, ténylegesen ebben most, azt gondolom, hogy tökéletesen egyetértünk, és maximális konszenzus van abban, hogy a Honvéd Egészségpénztár kárt szenvedett volt tagjait mindenféleképpen kártalanítani kell.
Én nagyon örülök annak, hogy másfél év után, miután másfél éven keresztül tettünk fel és tettem fel én is interpellációban és képviselőtársaim is kérdéseket a kormányzat felé minden lehetséges fórumon, levélben, írásban, szóban, mindenhogy, végre sikerült eljussunk oda, hogy megvalósulhat, illetve elindulhat egy lehetőség a kártalanításra.
Amit jelenleg most látunk a törvényjavaslatban, az egy jogi forma. Alapvetően a kifizetésre még garanciát nem ad, de én nagyon igyekszem optimistán állni ehhez, és nagyon bizakodom, hogy ténylegesen a kifizetés meg fog történni.
Mindenesetre, mivel látszik az, hogy most már legalább a szándék, legalább az ígéret megvan a kormányzat részéről, hogy cselekvés legyen ebben a kérdésben, ezért határozati javaslatot nyújtottunk be az Országgyűlés elé. Itt szeretném kérni kormánypárti képviselőtársaimat és az ellenzéki képviselőtársakat is, hogy támogassák ezt a határozati javaslatunkat, ami arról szól, hogy 2017. január 31-éig meg kell történjen a kártalanítás kifizetése mind a katonák, honvédségi dolgozók, mind pedig a rendvédelmi szervek állománya felé.
(15.20)
Ahogy látjuk most, a szolgálati törvénynek egy módosítása fekszik előttünk, ami azt jelenti, hogy egy feles többséget igénylő törvénybe kerül be, egy jogállási törvénybe a kártalanítás lehetősége. Én nagyon sajnáltam egyébként, hogy ugye láttunk például a tegnapi napon példát arra, hogy kétharmados törvénybe került ilyen jogszabályi hely, de én azt gondolom, hogy alapvetően a lényeg az, hogy már valamilyen lépés történik a kormányzat részéről arra, hogy megoldja ezt a helyzetet.
Több mint másfél éve történt az, hogy a Buda-Cash Brókerház csődje elvitte több mint 27 ezer katona, honvédségi dolgozó, rendvédelmi és nemzetbiztonsági dolgozó egészségügyi célra félretett megtakarítását. Azt gondolom, hogy nem volt kérdés már az első pillanattól sem, hogy a kormányzatnak és a parlamentnek is erkölcsi kötelessége az, hogy megtörténjen részükre a kártalanítás, visszakaphassák ezt a pénzt. Hiszen tudjuk azt, hogy milyen körülmények között dolgozik ma mind a rendvédelmi szervek állománya, mind pedig a Magyar Honvédség katonái és a honvédségi dolgozók. Hihetetlenül túlterhelt állományról beszélünk, akik természetszerűleg is veszélyes munkakört látnak el, emellett pedig ismerjük, hogy milyenek a munkakörülmények, és azt gondolom, hogy ilyenkor különösen a betegségek, balesetek kockázata nagyobb lehet, ez az egészségpénztári megtakarítás pedig kifejezetten ilyen esetekben nyújthatott pluszsegítséget.
Az Információs Hivatal állománya számára, Lázár János válasza szerint, már a nyáron megindult a kártalanítás, és reményemet fejezem ki arra nézve, hogy ez már meg is történt. Tehát kifejezetten pozitív intézkedésről van szó, természetesen támogatjuk ezt a törvényjavaslatot, én viszont azt kérem, hogy minél előbb történjen cselekvés az ügyben, hiszen volt olyan kormánypárti nyilatkozat, amely szerint három féléven keresztül történik majd ennek az elveszett megtakarításnak a kifizetése, mi pedig mindenképpen azt kérjük, hogy támogassák azt a határozati javaslatunkat, hogy ne nyúljon ez ilyen hosszúra, hiszen így is már több mint másfél éve vár az érintett állomány arra, hogy segítsen rajtuk az állam, amikor ők ilyen helyzetbe kerülnek, hiszen ők a magyar emberek biztonságát, a családok biztonságát szolgálják nap mint nap, az életük kockáztatásával vagy akár az életük árán is.
Úgyhogy azt gondolom, hogy mielőbb meg kell történjen ez a kifizetés, ezért kérem, hogy támogassák majd ezt a javaslatunkat, hogy január 31-éig legyen kifizetés, mi pedig természetesen támogatni fogjuk ezt a javaslatot, hogy megtörténhessen a kártalanítás.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok és az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me