KOVÁCS SÁNDOR

Full text search

KOVÁCS SÁNDOR
KOVÁCS SÁNDOR (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szociális munka napjának munkaszüneti nappá nyilvánítása, azt gondolom, hogy egy olyan szférában dolgozó kollégáknak - mondhatom, hogy kollégáknak, hiszen jómagam is szociális munkás lennék - az elismerése, akik emberfeletti munkát végeznek, hátrányos helyzetű csoportokkal, gyerekekkel foglalkoznak.
1997. szeptember 25-én a Nógrád Megyei Közgyűlés soros ülésén Demus Iván tanácsnok, a szociális bizottság elnöke javaslatot tett a szociális munka napjának megünneplésére (Bangóné Borbély Ildikó: Hogy fognak örülni neki! Teljesen boldogok lesznek!), illetve a szociális és gyermekvédelmi ellátás területén dolgozó szakemberek munkájának méltó elismerése céljából egy új kitüntetés megalapítására, amelynek elnevezése Salkaházi Sára-díj. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.)
A szociális munka napja azért lett november 12-e, mert a szociális munkások nemzetközi szervezete 1997. november 12-ére egy alkalomra meghirdette a szociális akció nemzetközi napját, amelynek fő témája a kirekesztés elleni harc volt. (Bangóné Borbély Ildikó: Fizetést kellene nekik adni!) A nemzetközi akciónap emlékére, illetve az akciónap tartalma miatt született a javaslat, hogy ezentúl Magyarországon, legelőször Nógrádban minden évben november 12-e legyen a szociális munka napja.
Ezt követően megindult a szervezőmunka, amely azt célozta, hogy a kezdeményezés váljon országos mozgalommá. Váljon elfogadottá az a nap, 1997. november 12-ét követően egyre több megyében, városban, intézményben szervezett ünnepségen. A megyék, városok díjakat alapítottak a legjobbak elismerésére. 1998. november 15-én keltezett levélben Becsó Zsolt, a megyei közgyűlés akkori elnöke kérte az akkor hivatalban lévő illetékes minisztert, Harrach Pétert, hogy vállaljon védnökséget e kezdeményezés felett. 1999. április 29-ei ülésén a Nógrád Megyei Közgyűlés, ugyancsak Demus Iván javaslatára, felhívással fordult a megyék és a főváros közgyűléséhez, valamint a települések önkormányzataihoz november 12-e méltó megünneplésére. A szociális munka napjának legitimációja 2000. augusztus 30-án következett be, amikor is az országos írott sajtóban megjelent a hír, hogy a szociális területen dolgozók november 12-én, a szociális munka napján kapják meg az ígért egyszeri bérkiegészítést.
(15.30)
Az országos sajtóban ekkor jelent meg a november 12-ei dátum és a szociális munka napja megnevezés. 2000 novemberében Budapest főváros az Akácos Udvar és a VIII. kerület közös szervezésében megrendezte az első szociális munka napját, amelyen az illetékes miniszter kitüntetést adott át.
A szociális és családügyi miniszter 10/2000. (X. 18.) SZCSM rendeletében, ami a miniszter által adományozott elismerésekről szól, a (2) bekezdés c) pontjában olvasható: a díjak adományozásának időpontja között november 12. a szociális munka napja.
2001-ben szinte valamennyi megyében szerveztek kisebb-nagyobb ünnepséget a szociális munka napján. Az első országos rendezvényre, amelyet Csehák Judit akkori miniszter támogatott, 2002. november 12-én került sor a BM Duna Palotában. A rendezvény szervezését a szociális szakmai szövetség a szakminisztériummal közösen végzi azóta is, minden évben. De nem példa nélküli ez a nap, hiszen nemzetközi kitekintésben március harmadik keddjén van tartva, amely mindig egy adott téma köré épül, mint ahogy ez történt anno november 12-én is 1997-ben.
Azt gondolom, hogy méltónak és támogathatónak találjuk a szociális munkásoknak ezt a megbecsülését. Kérem, hogy támogassák az előterjesztésünket. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me